Méně odpadků i bankomat

Pořadatelé pro rockové nadšence připravili celou řadu novinek. „Před vstupem do areálu bude poprvé umístěn mobilní bankomat. Hostesky také budou u vchodu rozdávat festivalová cédéčka. To obdrží každý návštěvník coby vzpomínku na jubilejní desátý ročník. Obsahuje devatenáct skladeb," přibližuje ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron.

Poprvé se také festival bude chovat šetrně k životnímu prostředí.

„Nevyprodukujeme už tuny odpadů kvůli pití 
z jednorázových kelímků. Pivo nově čepujeme do tvrzených pevných kelímků s oušky, která umožní připevnění třeba za pás a několikanásobné použití," vysvětluje Daron. Z pivní nabídky se účastníci mohou těšit na gambrinus 
a plzeňskou dvanáctku, dále pak na nealkoholický birrel či piva s ovocnými příchutěmi, která se v poslední době hodně rozmáhají. Bohatá bude tradičně i nabídka jídel.

Uspořádání festivalu Masters Of Rock 2012 přijde řádově na desítky milionů korun. Na financování se podílí celá řada firem a dodavatelů. A celá řada podnikatelů z Masters také těží. Nejvíce kempy či hotely.

„Pro nás je to určitě přínos. Všech dvě stě lůžek máme zamluveno už rok dopředu, v podstatě od okamžiku, kdy akce skončí," pochvaluje si například provozní penzionu Revika ve Vizovicích Hana Patáková.

Spokojená je i vizovická radnice. „Je to už zavedená akce, která k nám láká davy lidí. Pro letošek jsme dali organizátorům k dispozici prostory na městských pozemcích v ulici Nádražní. Využívat je budou stánkaři," řekl starosta Roman Persun.

Zdravotní péči zajišťují lékaři z ostravské zdravotní služby

Jedno velké stanoviště uprostřed areálu vizovické likérky, kde se od čtvrtka do neděle bude konat Masters Of Rock 2012, bude patřit ostravské zdravotní službě. Ta totiž během celé akce zajišťuje zdravotní péči pro všechny účastníky.

„Ostravská zdravotní služba je naším pravidelným spolupracovníkem. U jejího stanoviště se budou odehrávat veškerá ošetření," říká ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. 

Parkování a doprava

O dostatečné kapacitě parkovacích ploch pro šoféry ujišťují pořadatelé tradičního blížícího se festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích.

Jedno ze dvou největších záchytných parkovišť bude 
při rockové akci v areálu dřevařských závodů.

„Pojme asi dva tisíce vozidel. Zároveň je tam také možnost stanování. Kdo chce, tak může mít poblíž stanu i auto," říká Deníku ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron.

Druhým velkým parkovacím místem má být silnice ze Zádveřic do Vizovic, která kvůli tomuto účelu bude také zjednosměrněna.

„Stejně jako v minulých letech ani letos nebude možné nechávat vozy odstavené na hlavní trase ze Zlína do Vizovic – podél silnice 1/49," upozorňuje zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Namísto vlastní dopravy však návštěvníci obvykle hojně využívají také železniční či autobusovou dopravu.

„Posilujeme ji také o takzvané festivalové taxi, které rozváží domů převážně místní. Využívají jej například ti, co jsou po dobu festivalu ubytováni v různých penzionech či hotelích," dodává ředitel Daron.

Kdo bude chtít po skončení jednotlivých večerních programů jet zpátky domů, může využít zvláštních vlaků, které budou vypraveny například ve směru Zlín střed. Z Vizovic odjíždí 13., 14. a 15. července v 2.30 hodin. Do Zlína dorazí pět minut před třetí hodinou.

Zvláštní vlak Vizovice–Otrokovice odjíždí 16. července v 00.45 hodin. Posilový vlak Vizovice–Praha odjíždí 16. července z Vizovic v 04.50 hodin, do hlavního města dorazí v 08.50 hodin.

Posilový vlak Vizovice–Otrokovice má odjezd 16. července v 10.15 hodin. 

Rozmary počasí dokáže údolí zmírnit

„Máme zpracovaný evakuační plán a ošetřeny jsou samozřejmě také únikové cesty," ujišťuje Jiří Daron, ředitel agentury Pragokoncert, která pořádá tradiční festival Masters Of Rock 2012.

Podle něj prý nehrozí, aby oblíbenou rockovou akci do jisté míry ovlivnila prudká změna počasí stejně jako 
v případě festivalu Rock for People, který se konal před několika dny v Hradci Králové. Tisíce návštěvníků se tam musely kvůli intenzivnímu dešti a vichru schovat do nedalekého hangáru na letišti. Silná bouřka trhala stany a způsobila výpadek elektřiny. Festival byl přerušen.

„Masters Of Rock se konává v údolí, které je naštěstí obklopené Vizovickými vrchy. Je tak do jisté míry chráněno před rozmary počasí. Prostředí vizovické likérky, kde se akce koná, je totálně odlišné od prostředí například letišť. Zatímco tam fouká, v údolí se počasí chová jinak. Tady tajfun nemůže nastat," říká Daron.

Evakuační plán a vyznačené únikové cesty však neslouží jen pro případné rozmary počasí. Jedná se také o prevenci v případě vypuknutí požáru. 

Řidiči si mohou dýchnout

Přestože byl loňský festival z pohledu policie jeden z nejklidnějších, letos znovu nechce nic ponechat náhodě.

„Jako vždy začínají mimořádná opatření už den před zahájením akce, tedy ve středu, a končí den po jejím ukončení," sdělila mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková. Vyčíslila, že denně se ve Vizovicích vystřídá několik desítek policistů. Řidiči musejí počítat s řadou kontrol, hlavně na alkohol. Aby se někteří vyhnuli zbytečným nepříjemnostem, budou si moci přímo na služebně místní policie udělat zkušební dechovou zkoušku. Ta se podle policie v minulosti rovněž osvědčila.

„Loni jsme zkontrolovali stovky řidičů, pod vlivem návykové látky však byli jen čtyři z nich. Přitom předloni to bylo dvacet," podotkla Macalíková.

Další nebezpečí čeká na návštěvníky v podobě kapsářů a zlodějů, kteří s oblibou lozí do stanů a kradou všechno.

Klidně foťte, ale kameru si neberte

Pořídit si snímek na památku či si udělat krátké video? V tomto směru pořadatelé letošního jubilejního desátého ročníku Masters Of Rock vycházejí jeho příznivcům vstříc. Fotit mohou také zrcadlovkami, což na minulých ročnících mohli jen akreditovaní novináři.

„Lidé mohou mít u sebe vlastní digitální fotoaparáty, na které si mohou libovolně pořídit záznam. Návštěvníkům umožníme i focení zrcadlovkou. Do areálu však není povolen vstup s videokamerou," řekl Deníku ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. 

Související články: 

Obří pódium pro Masters Of Rock už vyrůstá

Nejoblíbenější festival v ČR 2011 je opět tady!