Radost mají nejen obchodníci, restauratéři a poskytovatelé ubytování, ale návštěvnost se zvyšuje také ve zdejší lékárně. „V době festivalu si místní chodí kupovat špunty do uší, aby neslyšeli tu hlasitou hudbu," sdělila Věra Vallová z Lékárny Hanák. „Účastníci festivalu zase nejčastěji kupují vložky do bot, obinadla a náplasti, roztoky na kontaktní čočky, přípravky proti bolesti hlavy nebo zažívacím potížím a hodně často také antikoncepci," dodala s mírným pousmáním. „Už jsme tu měli i zdravotníky z areálu, kteří si přišli pro gumové rukavice, které jim došly," doplnila její kolegyně Ivana Sucháčková.

V těchto dnech roste poptávka po špuntech do uší

Festivalové nadšení však zdaleka nesdílí všichni místní obyvatelé. „Nedá se jít do restaurace ani do obchodu, protože návštěvníci festivalu všechno zaplní," postěžovala si Alena Malá.

„Za ty roky už to ale známe, tak do města vůbec nechodíme," vysvětlila. Podobně se vyjádřila i Marie Nedbalová. „U pokladen je to jedna dlouhá černá fronta, protože oni všichni chodí v černém," řekla. „Prostě nás zaplaví černota," dodala. Další místní obyvatelka, která si však nepřála zveřejnit své jméno, řekla: „Máme domek se zahradou přímo v areálu festivalu. Je tam obrovský šrumec a jsme rádi, že je vše zabezpečeno ze strany policie. Možná jen co se týče hlasitosti hudby, chtělo by to trochu ubrat," konstatovala.

Festival na dva dny přeruší výrobu likérky Jelínek

Festival má díky své velkoleposti též určitý vliv na provoz likérky Rudolf Jelínek, v jejímž areálu se každoročně pořádá. „Konání festivalu na dva dny (čtvrtek a pátek) přeruší výrobu, nicméně naše společnost již řadu let tohoto termínu využívá ke konání celozávodní dovolené, takže k reálnému zásahu do výroby nedochází. Zásobování našich odběratelů se přeruší pouze na jeden den, takže naši zákazníci prakticky nezaznamenají žádný rozdíl," sdělil za společnost její obchodní a marketingový ředitel Miroslav Motyčka. „V rámci konání této akce převažují jednoznačně pozitiva. Nejen pro naši společnost, ale pro celé Vizovice a přilehlý region. Přijede více než dvacet tisíc fanoušků, kteří zde stráví několik dní a utratí nemalé částky za služby v regionu, ať již v ubytování, stravování nebo dalších oblastech," hodnotil dále přínos festivalu. S tím souhlasí také místní restauratéři. „Festival je výjimečná akce, kdy se ve Vizovicích sejdou tisíce lidí. To pro nás samozřejmě znamená vyšší tržby, ale bereme to spíš jako příjemný bonus," sdělil majitel restaurace Cafe Retro Vizovice David Vávra. „Chystáme se upravit otevírací dobu. Hlavně ráno chceme otevřít dřív, protože festivaloví hosté chodí na jídlo poměrně brzy," prozradil plány na nadcházející dny. „Také budeme muset posílit služby v kuchyni i na place, protože nápor hostů bývá velký," doplnil. „Samozřejmě že i úklid bude náročnější než při běžném provozu," dodal.

Do městské pokladny Vizovic přiteče několik tisíc korun

Zkrátka nepřijde ani městská pokladna. Díky festivalu do ní každý rok přiteče několik set tisíc korun z pronájmu pozemků, vybraných pokut za přestupky a peněz od pořadatelů. „Dbáme na to, aby tyto prostředky putovaly mezi naše spoluobčany," řekl starosta Roman Persun. „Z výtěžku minulých ročníků jsme pořídili například herní prvky pro děti nebo doplnili mobiliář města," vysvětlil.

„Z loňského výtěžku jsme financovali poměrně nákladnou rekonstrukci sociálních zařízení v našem domově pro seniory," dodal. „Také letos chceme po dohodě se zastupitelstvem, aby tyto peníze byly vráceny místním lidem formou služeb," uzavřel. Asi před rokem se mluvilo o tom, že festival by se mohl přesunout jinam. Důvodem bylo to, že město chtělo od pořadatelů větší finanční příspěvek. „Před rokem jsme si to vyjasnili a letos už jsme nedošli do žádných střetů," řekl zakladatel festivalu Jiří Daron. „V celé republice je hodně festivalů a tendence je úplně jiná. Mnoho z nich naopak dostává finanční granty od měst nebo krajů, kde se konají," vysvětlil. „To, že v případě Masters of Rock se tu fanoušci ze třiceti šesti zemí světa pohybují již od neděle a tráví tu prakticky svoji dovolenou, kdy utratí nemalé částky nejen v místních podnicích, ale i po okolních památkách, má velký význam pro celý region," uzavřel.

Autor: Roman Buček