Slovenský režisér Matej Mináč se proslavil snímky 
o Nicholasi Wintonovi a jeho záchraně 669 českosloven­ských dětí před koncentračními tábory v roce 1939. Snímek Nickyho rodina měl premiéru loni a podle producenta Patrika Pašše získal už dvaadvacet cen na různých festivalech.

„Jsme velmi rádi, že byl snímek Nickyho rodina přijat hlavně mladými lidmi. Právě pod vlivem tohoto filmu konají mladí po celém světě dobré skutky. Tuto krásnou cenu tedy bereme zejména jako ocenění práce pana Nicholase Wintona," řekl Mináč.

Ceny si prý váží především proto, že jde o festival určený dětskému divákovi. „Stále se říká, jak naše mládež není dobrá, ale možná je ta nejlepší. Problém naší generace je, že jim předáváme zdevastované dědictví, mladí lidé se setkávají s nečestností, ať už 
v politice či kdekoliv jinde," myslí si slovenský režisér. „Mladý člověk však hledá něco, podle čeho by mohl žít. 
A sir Winton má sice 103 let, ale mladým se zdá, že je jedním z nich a chtějí se mu vyrovnat. Z toho jsme nadšení," dodal spokojeně.

Film Nickyho rodina bude kromě distribuce do USA 
a Austrálie brzy uveden také ve Francii, Německu a v Izraeli.

Nicholas Winton zorganizoval vlaky, které v roce 1939 dopravily do Velké Británie židovské děti. Záchraně dalších před nacistickými koncentračními tábory zabránila druhá světová válka. Wintonův příběh upadl po vypuknutí bojů do zapomnění 
a on sám ho nepřipomínal. 
O svém činu nikomu neřekl, až v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující tuto událost. Díky faktům, autentickým záběrům a hraným rekonstrukcím filmy Mateje Mináče přibližují Wintonův šlechetný čin. Winton byl už několikrát navržen na Nobelovu cenu za mír, petici podepsalo neuvěřitelných 123 tisíc lidí.

Jednapadesátiletý režisér Matej Mináč se tomuto tématu věnoval ve filmu poprvé 
v hraném snímku Všichni moji blízcí

Režisér Matěj Mináč s cenou Grand prix.