Soutěž v pojídání knedlíků se bude konat v sobotu ve 13:20.

„Moderovat ji letos budou Leoš Mareš a Patrik Hezucký. Zcela nově se letos oblíbené knedlíkové soutěže zúčastní i hudební kapely a interpreti," uvedla Mixová.

Návštěvníci budou moci také ochutnat knedlíky s různými ovocnými náplněmi.

„Festival Trnkobraní je samozřejmě tradiční a švestkový, nicméně jsme se rozhodli, že návštěvníkům představíme i další ovocné varianty, aby získali povědomí, s jakými různými druhy ovoce likérka Rudolf Jelinek pracuje," uvedl organizátor Michal Šesták.

Chybět nebude doprovodný divadelní program s Komiky s.r.o. Tomášem Matonohou, Lukášem Pavláskem a Milošem Knorem, divadelní představení Krysáci v podání Už jsme doma a filmové projekce.

„Součástí filmového doprovodného programu bude také projekce filmu Děda a setkání s autory a herci tohoto snímku o rázném valašském staříkovi," řekla Mixová.

Pro dětské návštěvníky bude připraven dětský koutek se soutěžemi i dílnami a tradiční folklorní scéna v režii souboru Vizovjánek. Kapely budou hrát na dvou pódiích, v pátek se areál otevírá v 15:00, v sobotu v 09:30. Program je na stránkách www.vizovicketrnkobrani.cz. U areálu likérky bude zdarma k dispozici stanové městečko se sociálním zařízením a vodou.

Festivalu tradičně předchází v likérce košt slivovice a jiných pálenek, na který pěstitelé přihlašují své pálenky, loni hodnotitelé ochutnali 936 vzorků. Letos se bude konat již 14. ročník.

Tradice festivalu pojmenovaného po švestce (valašsky trnce) sahá do 60. let. S nápadem přišel místní lékárník Miloš Žabka, který se nechal inspirovat mikulovským a znojemským vinobraním. Původní název švestkobraní po domluvě místního ředitele pálenice a zakladatele festivalu přešel na trnkobraní.