První z nich autor namaloval pro velkou výstavu v Berlíně, druhý s vývozním štítkem Národní galerie Praha putoval do britského Cardiffu. Ze sběratelského hlediska je zajímavý také tím, že na zadní stranu Janeček napsal krátký příběh o starci, který najde brontosauří vejce.

„Jedná se o největší prodejní výstavu obrazů a plastik Oty Janečka od roku devadesát šest, kdy zemřel. Exponáty pocházejí z několika soukromých sbírek a z pozůstalosti a všechna vystavená díla jsou z uměleckého hlediska velmi kvalitní,“ řekl k výstavě galerista Pavel Chmelík.

František Zuska a jeho slaměné ozdoby
Ve zlínském muzeu bude k vidění křehké umění Františka Zusky

Kromě zmíněných olejomaleb stojí za pozornost také plastiky ze 40. let, kdy Otu Janečka inspiroval kubismus a Emil Filla. Tři sochy jsou exteriérové a zbylých pět interiérových. Z kreseb jsou zastoupeny tuže a pastely.

Galerie Artrium se chce profilovat pouze kvalitními výstavami významných českých nežijících autorů, kteří jsou známí také v zahraničí a jejichž díla jsou předmětem širokého sběratelského zájmu. Do konce roku 2017 veřejnosti nabídne monografickou výstavu obrazů a grafik Kamila Lhotáka a ve vánočním období české meziválečné výtvarníky.

Výstavu Oty Janečka v Galerii Artrium je možné navštívit po předchozí domluvě. Kontakty jsou k dispozici na webových stránkách galerie. (ex)

V sobotu 13. května 2017 v Sazovicích slavnostně zasvětili nově postavený kostel svatému Václavovi, patronu obce. Hlavním světitelem byl arcibiskup olomoucký Jan Graubner.
Sazovický kostel možná proslaví obec i kraj