Z autorské metráže si návštěvníci budou moci vyrobit na základě prototypových střihů vlastní funkční kapsičky nebo peněženky.

Minulý rok se pořadatelé těšili z velké účasti návštěvníků při módní přehlídce, proto se rozhodli i letos připravit pro návštěvníky program v podobě prezentace modelů Ateliéru Design oděvu z UTB ve Zlíně.

„Nebude to však klasická přehlídka, chceme zkusit něco nového. Akce bude umístěna ve 3. patře a bude rozmístěna do více sálů, kde se kolekce odprezentuje formou performance (modelky, hudba, video) a instalací jednotlivých kolekcí," přiblížila za organizátory Kateřina Martykánová.

Přítomni budou na místě i návrháři, s nimiž bude možnost diskutovat o kolekci, současných trendech. Tímto způsobem chtějí pořadatelé zpřístupnit přehlídku více lidem.

„Je pro nás také důležité dát prostor návštěvníkům marketu k seznámení s materiály a nabídnout jim možnost vytvořit si něco sami na připravovaných workshopech. Zajímavý může být pro účastníky nově připravený workshop, který se bude věnovat práci s latexem a jeho zpracování," láká Martykánová.

Z autorské metráže si návštěvníci budou moci vyrobit na základě prototypových střihů vlastní funkční kapsičky nebo peněženky. Pochopení materiálu latexu v jiném provedení, než jsme zvyklí, určitě zaujme a nadchne. Workshopem bude provázet značka Angel&Devil, která vznikla pod záštitou Ivany Zuskinové a Lenky Mlynarčíkové, absolventek Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Jejich kolekce produktů neskrývá jen příběh, ale zahrnuje i zajímavý proces výroby. K vytvoření vlastní metráže se dostávaly dlouhodobým zkoumáním materiálu. Další workshopy budou zaměřeny na šperk z kůže, výrobu bloků, kaligrafii, práci s latexem, tvorbu fotogramů a malování na sklo a porcelán.

V rámci doprovodného programu připravují organizátoři několik přednášek, které jsou určeny pro zájemce z řad široké veřejnosti zdarma.

„Můžeme prozradit, že už nyní se můžete těšit na zlínskou značku Playbag, která klade důraz na perfektní řemeslné zpracování produktů a nadčasový design," nadhodila Kateřina Martykánová.

Návštěvníci Zlín Design Marketu se budou moci podívat i na výstavu uznávaného grafika Jana Rajlicha na zlínském zámku v Galerii Václava Chada. Pro ty, kteří ještě neměli příležitost navštívit interaktivní výstavu Orbis Pictus Play, bude v rámci Zlín Design Marketu připraveno zvýhodněné vstupné.

Zlín Design Market se letos uskuteční také v parku Svobody, kde se v dočasně instalovaných modulech představí několik vybraných designérů. Občerstvení budou moci návštěvníci akce hledat jak v kavárně Kafé Zámek, tak v zámecké vinárně.

„Zlín Design Market je také výbornou příležitostí, jak koupit originální nejen vánoční dárky," zmiňují organizátoři. Projekt vznikl jako platforma pro sdílení designových novinek díky obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, která ve spolupráci se statutárním městem Zlín usiluje o znovuoživení zámku a zpřístupnění jeho prostor veřejnosti. Zlín Design Market je spolufinancován Zlínským krajem. (ex)