Vzhledem k tomu, že se na akcích Valleto tradičně setkávají umělci z Česka a Slovenska, musí organizátoři reagovat na situaci způsobenou protipandemickým opatřeními na Slovensku.

„Tyto změny jsou důsledkem několika fenoménů, které se sešly v negativním smyslu a vlastně nám zásadně postihly všechny události Valašských letokruhů. Ceny vstupenek budou samozřejmě přehodnoceny a upraveny,“ uvedl hlavní organizátor akcí Miro Jan Anton Moravčík. 

„Je nám to opravdu moc líto, ale nemáme jinou možnost, pokud chceme, aby Valašské letokruhy měly reálnou budoucnost. Přijďte proto na Kohútku a podpořte nás. Udělejte si výlet a svou přítomností vyjádřete svůj postoj k folklóru a umění vůbec…,“ vyzývá Moravčík.

Karlovská pouť 2021
Pouť ve Velkých Karlovicích přilákala davy. Takto to tam žilo

Změny v programech:

ZRUŠENO: Zděchovské ozvěny

Akce, která byla zaměřena na folkovou a rockovou scénu, se měla uskutečnit 14. a 15. 8. 2021.

„Zděchovské ozvěny jsou zrušeny z důvodu praktických a programových rizik. Při nízkém zájmu diváků, návštěvníků, který je v současnosti všeobecně patrný kvůli potenciálním restrikcím, nedovolíme generovat větší finanční ztráty, než je únosné,“ řekl hlavní pořadatel Valleto Moravčík.

Obává se také, že obdobné rozhodnutí může postihnout rovněž koncert s názvem Otava, který je v rámci Valleto naplánovaný na 11. 9. 2021. V tomto případě dojde k definitivnímu rozhodnutí v průběhu příštích deseti dnů.

„Pokud nenajdeme sponzora, budeme muset akci zrušit,“ vysvětlil hlavní důvod Moravčík.

Vsetín - Dolní náměstí
Albrecht z Valdštejna zrušil právo na vaření piva. Vsetín má zajímavou historii

OMEZENÍ PROGRAMU: Muziky na Kohútce

Akce byla původně naplánována na poslední srpnový víkend 28. - 29. 8. 2021. Z finančních důvodů jej pořadatelé omezili na sobotu 28. srpna.

„Sobotní program se uskuteční pouze s minimální změnou,“ ubezpečují pořadatelé.

Ve folklorním pořadu Muziky na Kohútce tak vystoupí CM Krkostěna z Nového Hrozenkova, CM Stanislava Gabriela, která doprovodí pěvecké sbory Kudlovjani a Kudlanky, dále se představí ŽS Karlovjanky z Velkých Karlovic a ŽS Grunik z Ostravice v doprovodu Mariana Friedla a spol.

„S napětím budeme očekávat příjezd Gurolsko muzyka Zbuje ze Ždiaru a také našich bratrů - slovenských Valachů Trombitášů Štefánikovců z Nimnice,“ uvedl Moravčík.