V půli června začne rekonstrukce náměstí, přes které vede oblíbená trasa na Lešnou

„Na tu rekonstrukci se těšíme několik let, takže snad nějakou dobu vydržíme, když tady budou dělníci. Viděla jsem plány, jak to tu má vypadat, a jsem docela zvědavá. Jen doufám, že to nebude trvat moc dlouho," zamýšlí se například obyvatelka Petra Rezková.

Výsledek stojí za to

Obyvatelé Štípy se mohou těšít na krásnější náměstí. Musí ovšem vydržet několikaměsíční práce.Přesnou délku rekonstrukce prozatím nezná ani zlínský magistrát. Hotovo by ovšem mělo být v roce 2013.

„Smlouvy jsou podepsány, ale přesné termíny omezení či uzavírek zatím bohužel nevíme. Každopádně ale nastanou a lidé to musí vydržet. Výsledek určitě bude stát za to," vzkázal náměstek primátora Miroslav Kašný, který byl u podpisu zmiňovaných smluv.

Délku oprav Mariánského náměstí ve Štípě mohou ovlivnit archeologové. Prostor začnou prohledávat hned po zahájení prací. „Je pravděpodobné, že se na místě nacházejí základy starobylého kláštera. Předem se ovšem nedá říci, jak dlouho se na místě zdržíme či na jak dlouho bychom případně zbrzdili rekonstrukci. Snažíme se vždy rozumně domluvit a projekty nenarušovat, ale stát se může cokoli. Stejně tak tam nemusíme najít vůbec nic," krčí rameny archeolog Ivan Čižmář, který bude se svým týmem štípské náměstí zkoumat.

Investičně se bude na rekonstrukci patnácti miliony podílet město Zlín a dalších šestnáct milionů přidá Zlínský kraj. Peníze hejtmanství vloží do přeložky silnice III/4911. Právě ta by mohla nadělat největší problémy.

„Měli jsme obavy, že uzavírky kvůli přeložce zkomplikují cestu do zlínské zoo a také ztíží život divákům Barum Rally, kterých do Zlína i přes Štípu přijíždí velký počet," upozornil náměstek primátora Kašný. Dodal, že s pořadatelem rallye závodů se při plánování prací také sešli.

„Budeme se maximálně snažit, aby se dopravní omezení vyhnula termínu závodů. Vše ovšem závisí na Ředitelství silnic Zlínského kraje, které bude přeložku silnice provádět. V jejich podkladech je ale uvedeno upozornění, že se v termínu závodů v okolí pohybuje velké množství automobilů, a měli by tak brát na provoz zřetel," uklidňuje Kašný. V ideálním případě by tak rekonstrukce neměla pohyb fanoušků rallye omezit.

Náměstí ve Štípě leží také na jedné z nejvyužívanějších příjezdových tras k Zoo Zlín-Lešná. Vedení zahrady ale věří, že i přes uzavírky kvůli rekonstrukci si k nim návštěvníci cestu najdou.

„Uzavírky jsou po celém světě, takže bych to jako obrovský problém neviděl. Záleží ale samozřejmě na tom, zda budou lidé dostatečně brzy informováni o uzavírce a budou správně nasměrováni. Vedou k nám další cesty, takže pokud k tomu přistoupí město zodpovědně, tak snad nebude problém," věří ředitel zoo Roman Horský.

Vizualizace náměstí ve Štípě