Všech deset krásných finalistek si vzpomnělo na první kola, na soustředění, na zkoušky, focení, rozhovory. Na to, jak některé tyto věci zažívaly poprvé. Byl to mžik a Velkým sálem Městského divadla ve Zlíně zazní:

„…Martina Palacká!" Pro studentku Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, obor všeobecná sestra, zaznívá sálem mohutný potlesk. Hlavně zlínských diváků, vždyť zlínská univerzita se dočkala titulu nejkrásnější studentky České republiky po dlouhých letech.

Absolutní vítězka má hned dva tituly

Společně s titulem nejkrásnější studentky získala i titul miss On-line, o kterém lidé rozhodovali na internetu. „Je to moje první soutěž, první chození, první zkouška šatů, choreografie. Moc jsem si to ale užívala, tým soutěže je úžasný," řekla novinářům po vyhlášení.

Další krásky, které si nasadily korunku a šerpu, byly první vicemiss Kateřina Müllerová, studentka ekonomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity, která i díky největšímu počtu SMS zpráv získala také titul miss Academia Sympatie.

Titulem druhá vicemiss se může po včerejšku pyšnit studentka lékařské fakulty v Olomouci Monika Šarajová. Všechny tři vítězky si nejvíce na soutěži cenily toho, že získaly nové přátele. „Určitě se budeme scházet," řekly jednohlasně.

„Objevte krásu mezi obyčejností" bylo motto letošního již 17. ročníku Miss Academia. Studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně se letos opravdu vytáhli.

Všichni, kteří se zúčastnili středečního finálového galavečera v Městském divadle ve Zlíně, se mohli kochat nejen krásou, vtipem a moudrostí finalistek, ale i ostrovtipem a pohotovostí moderátorů večera Bořka Joury a Martina Dědocha. Diváci se rozhodně nenudili, a strávili tak příjemný večer, nabitý tím nejlepším, co letošní ročník mohl nabídnout.

„Ani váš osobní Ježíš nedokáže zastavit letošní masokombinát ničící tradice televizních silvestrů a klasických pořadů s Vláďou Hronem," řekl k podobě galavečera Tomislav Čečka, režisér živého televizního přenosu Miss Academia 2013.

Soutěžící hodnotilo dvanáct porotců, mezi nimiž nechyběl ani šéfredaktor Zlínského deníku, jednoho z mediálních partnerů večera, David Karola. Předsednictvím byl poctěn i herec Josef Náhlovský.

Porota své rozhodování neměla vůbec snadné, vždyť finalistky byly dobře připraveny a svou úlohu zvládaly skvěle. Předváděly své róby nejen ze svatebního ateliéru, ale i šaty, které pro ně pro tuto příležitost vytvořili studenti ateliéru designu oděvů. Všem se tajil dech, vždyť dívky v nich vypadaly jako víly. Největší zájem ovšem vzbudily, hlavně mezi mužským osazenstvem, při promenádě ve spodním prádle. Za tuto část sklidila děvčata velký potlesk.

Ten ještě ani nedozněl a ztemnělé hlediště se rozsvítilo světelnou show tanečníků. O hudební produkci celého večera se postarala slovenská kapela z Piešťan Funny Faces. Díky Miss Academia 2013 a zlínským hokejistům mohli pořadatelé v průběhu večera předat šek na 8500 korun, které vynesla dražba uměleckých fotografií. Ty nafotily finalistky společně se zlínskými hokejisty. Peníze získalo občanské sdružení Korunka Luhačovice, které přidalo další peníze a předalo je nevidomému Janu Machovi na speciální druh notebooku.

Tím ale večer zdaleka nekončil. Děvčata v zákulisí netrpělivě přešlapovala. Okamžik, na který se tak dlouho připravovala, se nezadržitelně blížil. Už zvládla přehlídku i promenádu ve spodním prádle. Čekala je však snad nejtěžší disciplína, a to pohovory s moderátory, kteří jim pokládali všetečné otázky.

„Může dostat upír AIDS?" Kdo vyhrál Pohár Českomoravského fotbalového svazu v roce 2005?" Nechyběly však ani otázky týkající se oboru, který každá finalistka studuje.

Ale i tuhle disciplínu studentky zvládly na jedničku a s úsměvem. Galavečer se pomalu blížil ke svému konci, a tak mohly být vítězkám předány korunky a šerpy. Mimochodem korunky byly z dílny studentů designu skla. Nechyběly ani věcné ceny, mezi kterými byly například šperky, poukaz na vyhlídkový let, elektronika, obuv či kosmetika. Miss Academia 2013 skončila, ale nebude to tak dlouho trvat a zakrátko budoucí studenti prvního ročníku Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně začnou připravovat další ročník.

V příštím roce se Miss Academia dočká své plnoletosti.

Velkou fotogalerii si můžete prohlédnout ZDE