Festival měl původně začít v neděli večer pásmem veršů Františka Novotného a Františka Hrubína Luděk Munzar. Z organizačních důvodů však muselo být představení zrušeno.

„Velice nás to mrzí. Budeme se lidem snažit vyjít co nejvíce vstříc a věřím, že vždy najdeme společné řešení," poznamenala tajemnice festivalu Vladimíra Dvořáková.

Od včerejšího dne však vypukl festival naplno. Menší změnu přesto čeká i dnešní dopolední program.

Festivalové šapitó nabídne pohádky 
i koncerty

„Z důvodu nemoci naší herečky Hany Brišťanské budeme měnit inscenaci. Místo Romance pro křídlovku, která byla v plánu dnes v 10 hodin ve Velkém sále zlínského divadla, tedy uvedeme komedii Na flámu," upozornil na další mírnou změnu ředitel divadla Petr Michálek.

Poznamenal přitom, že v letošním ročníku se výrazně rozrostl doprovodný program.

„Snažili jsme se rozšířit především off program, který je zdarma, a je tudíž hojně navštěvován. Na nádvoří divadla poprvé vyrostlo krásné šapitó, ve kterém se budou přes den hrát pohádky pro děti a od 21 hodin tam budou hudební koncerty," láká na novinky ředitel divadla s tím, že dnes večer vystoupí v šapitó kapela Buty.

Ve Velkém sále Městského divadla budou moct diváci zhlédnout například inscenaci Ucpanej systém Dejvického divadla Praha, ve které se v hlavní roli představí Ivan Trojan. Dále bude k vidění inscenace Europeana brněnského Národního divadla, Činoherní klub Praha přiveze hru, v níž Juraj Kukura v roli ředitele divadla čeká na příchod herečky Veroniky Žilkové.

Mezinárodní divadelní přehlídka, kterou hojně navštěvují zejména studenti herectví, letos hospodaří 
s rozpočtem 1,5 mil. korun.

„Město Zlín nám dalo půl milionu korun, přispělo také ministerstvo kultury a ministerstvo školství," prozradil Petr Michálek.

Festivalová přehlídka potrvá až do soboty a vyvrcholí Velkým festivalovým piknikem.

Szidi Tobias: „Zlínské publikum je velmi srdečné"

Divadelní festival Setkání- Stretnutie ve Zlíně. Szidi TobiasPatronka letošního divadelního festivalu Setkání 2012 Stretnutie Szidi Tobias předvede již tento pátek na Malé scéně od 21 hodin svůj sametový chraplavý hlas. Slovenská šansoniérka se však zlínskému publiku představila v Městském divadle už včera večer v inscenaci Divadla Astorka Korzo ´90 Bratislava s názvem Gazdova krv.

Jako herečka se objeví ještě podruhé tento čtvrtek v inscenaci Prach Štúdia L+S Bratislava. Představení začíná v 19 hodin ve Velkém sále.

Je pro vás tato divadelní přehlídka něčím výjimečná?

Tento festival je pro mne mimořádný, protože jsem jeho patronkou, což mě těší. Jsem tady poprvé a cítím se tu dobře.

Ve Zlíně se představíte jako zpěvačka, ale také jako herečka. Čím se cítíte být víc?

Tuto otázku dostávám velice často. Když dlouho hraji, přeji si být na koncertě, a když je dlouhá koncertní šňůra, tak si naopak přeji být v divadle. Takže stále přeskakuji.

V pátek se na Malé scéně představíte jako zpěvačka. Jak vnímáte zlínské publikum?

Je to srdečné publikum. Celkově je pro mě české publikum mimořádně vnímavé na text.

Budete mezi písněmi vyprávět 
i vtipy, jak je u vás zvykem?

No, měla bych si už připravit nějaké nové vtipy. Já je vždy v tu chvíli zapomenu anebo je nemám. (Smích.) Ale moje koncerty nejsou stejné a celý jeho průběh se odvíjí podle atmosféry. Jde to od lidí.

S čím se chystáte ve Zlíně vystoupit?

Budeme hrát písně z nového alba Ať dobré se děje. Takže zazní například Vrána, Andělé, Povídání, ale diváci se dočkají i oblíbených skladeb ze starších alb.

V čem vidíte přínos takových festivalů, jako je Setkání Stretnutie?

Kultura jako taková má bez debaty význam a Setkání Stretnutie má velký význam na Moravě. Navíc si myslím, že právě kultura stále spojuje naše národy. Pro mě osobně to ale bude vždy Československo.

Vystupujete skutečně ve všech koutech Česka i Slovenska. Pociťujete i vy právě v té kultuře nedostatek financí?

Bohužel, jde to cítit. Ale musím přiznat, že to pociťuji více u nás doma na Slovensku než v Čechách.

Stihnete zhlédnout nějaké představení, které festival v programu nabízí?

Žádné. To je ten paradox toho, že festivaly jsme stíhali na škole a uměli jsme si jich užít. Bohužel mám každý den po představení ještě práci doma.

Co byste zlínskému festivalu popřála?

Přeji si, aby se našlo dost energie v lidech, kteří takový festival každý rok pořádají, a aby si lidé uvědomili, že pokud takové festivaly nebudou, přijdeme o kulturu.