„Výstavou chceme připomenout tradiční způsoby hospodaření v našem regionu, zpracování obilovin i pečení chleba v dobách minulých," řekla kurátorka výstavy Petra Hanáková.

Expozice představuje způsob, jak se dostával chléb na stůl našich předků. Návštěvníci si například prohlédnou skutečnou mlátičku na obilí, panáka ze snopů, který stával v polích, fukar nebo žernov. Při prohlídce exponátů a dokumentů se návštěvníci také dozvědí, jak se pekl chléb v peci, mlátilo obilí cepy nebo mlela mouka v mlýnech.

Po velmi úspěšné výstavě Pátrání po místě z roku 2011 je Příběh chleba další z řady výstav spolupořádaných oddělením muzejní pedagogiky. Tyto specifické výstavy pořádané ke konferencím Muzeum a škola se snaží svým zaměřením cílit na dětské návštěvníky. Součástí je i doprovodný program.

„Děti se mohou těšit na nejrůznější tvořivé dílny a zábavné pořady.

Přímo ve výstavě mohou děti malovat do mouky, vyzdobit si plátěný pytlík na chleba nebo zahrát si na rolníka či pekaře.

Dospělí se mohou těšit na pečení kváskového chleba, slaného či sladkého pečiva, připravují se i chlebové ochutnávky," přiblížila za muzeum Ivona Bořutová.

Výstava je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.