Michal Dvořák, Jaroslav Svěcený a projekt Vivaldianno. Ve Zlíně v Kongresovém centru ve čtvrtek 30. května

Dva roky příprav a během pěti večerů je po všem

Jakou hudbu si Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený v autě cestou na koncerty?

M. D.: Většinou audio knihy, nebo ticho… po každodenním poslechu hudby ve studiu je potřeba nechat uši odpočinout.

J. S.: Stinga, Oldfielda, Cohena, Streisandovou a Rihannu, z českých například Zuzanu Navarovou. Rád sleduji a poslouchám různé žánry.

Která CD vydaná v poslední době vás zaujala? Která nechybí ve vaší sbírce?

M. D.: Soudtrack k filmu Interstelar – Hans Zimmer nikdy nezklame:-) Hudbu nesbírám, ale mám jí tuny, respektive terabity :-)))

Na jaký koncert se chystáte? (Na jaký byste si rádi zašli?)

M. D.: Dva roky žiji VIVALDIANNEM a přípravou na koncertní turné. V tomto velkém světovém obsazení jich bude pouze pět. Chystám se tedy především na ně! Dva roky příprav a pak během pěti večerů je po všem? Hodlám si je vychutnat do poslední vteřiny. Vzhledem k tomu, že lístky utěšeně mizí, tak koncerty slibují skvělý zážitek s plnými halami :-)

Který hudební nástroj, na který zatím neumíte hrát, vás láká?

M. D.: Protože jsem hráč především na klávesové nástroje, syntezátory, samplery a všelijaké technické vymoženosti, tak kolegové vývojáři jsou zatím stále rychlejší než já. Lákají mne vždy technologické novinky. Poslední kousek, který se snažím zkrotit, je něco jako kombinace kytary s optosnímači, interaktivního mini nástroje, iPadu a Kaosspadu. Používá jej například baskytarista ze skupiny Muse.

Čí hlas byste si přáli mít?

M. D.: Vystačím si při vší skromnosti se svým :-)))

Po těch letech dochází 
„k názorovému srůstu"

Jak se připravujete těsně před koncertem? Bez čeho se neobejdete?

M. D.: Potřebuji klid, koncentruji se a kromě kolegů nechci nikoho jiného vidět.

Společný koncert, na který jen tak nezapomenete?

M. D.: Koncert v Tesla Aréně, kam na Vivaldianno přišlo téměř 4 tisíce posluchačů. To bylo opravdu velmi povznášející! Celé Vivaldianno vzniklo vlastně jako hudební experiment a během několika let se vyvinulo ve velký mezinárodní projekt, který prodal přes 40 tisíc kusů nosičů. Je několikrát zlatý a dvakrát multiplatinový. Ve chvíli, když vám ve stoje tleská na závěr koncertu 4 tisíce posluchačů, je to úchvatný, neopakovatelný zážitek!

Jak se vám koncertuje ve Zlíně?

M. D.: Ve Zlíně je publikum vždy skvělé. Je to jedno, jestli zde vystupuji s Lucií, nebo s Vivaldiannem. Pokaždé jsou zde koncerty nabité pozitivní energií a pokaždé si odsud odvážím skvělou náladu. Doufám, že podobné pozitivní pocity zanecháváme i my zde :-)

Dočkáme se někdy na koncertě i vašeho zpěvu?

M. D..: Ve skupině Lucie „hulákám" refrény a sbory. Ve Vivaldiannu moduluji ústy Talk Box a sbor v Mozartově skladbě Confutátis, neboli v našem podání Die Another Day. Klasický zpěv je ovšem v mém podání na veřejnosti neprezentovatel­ný! :D

Kolikrát jste se už za ty roky pohádali?

M. D.: Vyloženě se nehádáme, ale rozdílné názory diktujeme a vybereme ve finále to nejlepší řešení. Jsme už také celkem zkušení, a tak názor druhého respektujeme a případně tolerujeme.

J. S.: Po těch letech dochází takřka vždy k „názorovému srůstu", jak říkával pan Werich.

VIVALDIANNO 2015

Proč Město zrcadel?

M. D.: Abychom celému projektu dali nějaký příběh. Mně se velmi líbí, jak to nazval Tomáš Belko, autor libreta – nejmodernější technologie, barokní hudba s novou energií, tanec a vizuální zpracování ve službách trochu mrazivého příběhu o nadějích a ztrátách Antonia Vivaldiho.

Celý projekt má příběh, odehrává se v Benátkách, odkud Vivaldi pocházel, a zrcadla jsou symbolem tohoto města. Je to něco podobného jako Amadeus. To považuji za nejkrásnější zpracování klasické hudby snad vůbec, ale pořád upozorňuju, že to je koncert, neděláme z toho divadlo ani Laternu magiku, ale aby bylo na co koukat a bylo to zajímavější.

Spolupráce na projektu s Číňany: jak vznikla?

M. D.: Tina je sice původem z Číny, žije ale od pěti let v USA. Každopádně spolupráce s Tinou i Li Chuan Yunem je výsledkem toho, že se jim obě CD Vivaldi Anno 2008 i Vivaldi Anno 2012 moc líbí a v podstatě mě oba oslovili s tím, že by chtěli spolupracovat na podobném stylu na svých deskách. Napadlo mne je pozvat na turné, více se poznat a potom se rozhodnout, jak celou spolupráci uchopit. Jejich zájem mne těší o to víc, že jsou to ve svém oboru absolutní světové hvězdy. O takové spolupráci se mi snad doposud ani nezdálo. Dá se říct, že je to splnění dalšího hudebního snu.

Kde jste natáčeli klipy pro koncert?

M. D.: O klipy se starají naši kolegové, nejnovější upoutávka je sestřih z proběhlých úspěšných koncertů a promo videí od Tiny Guo a Li Chuana.

Co koncerty 
v zahraničí?

M. D.: V průběhu března management Vivaldianna rozjednal spolupráci se zahraničními agenturami- rakouskou agenturou GLP o exkluzivní smlouvě pro západní Evropu, Polsko a Rusko a s Live Nation o koncertech v USA, Velké Británii, Asii a Japonsku.

Pro velký zájem diváků se přidávají každý týden nové koncerty v menších městech po celém Česku a Slovensku a na podzim vyjde nové CD, ke kterému vyšel v dubnu pilotní singl Město Zrcadel.

MARIE ŠIDLOVÁ