Tomáš David: Role Jánošíka mě provokuje

Tomáše Davida, herce zlínského divadla nominovaného na Cenu Thálie, mohou diváci vidět kromě muzikálu Malované na skle i v dalších šesti rolích – v inscenacích Charleyova teta, Prodaná nevěsta, Baťa Tomáš, živý, Cesta do pravěku, Kabaret Astragal a v novém divadelním evangeliu INRI.

Krátce po nominaci na Cenu Thálie řekl: „Ještě přesně nevím, co to pro mne znamená. Je to jaksi všechno příliš velké. Člověk nad sebou a svou prací neustále pochybuje, a tak se teď aspoň na malou chvíli mohu pousmát a myslet si, že se věci ubírají snad správným směrem. Je to pro mě na druhou stranu i obrovský závazek do budoucna. Vůči divákům i vůči divadlu. Jsem rád, že jsem se ocitl ve správnou dobu ve správné partě. Pracovní úsilí bylo koncentrované a především společné a to pro mne bylo obrovskou inspirací."

Jak se těšíte na ceremoniál do Prahy do Národního divadla?

Těším se moc. Bude to večírek nejvečírkovatější!

Jede s vámi i vaše partnerka Anička Petrželková s dcerkou Hermínkou, nebo vám budou držet palce u televize doma?

Ještě se uvidí. Praha je pro Hermínu ještě přece jenom daleko, takže to vypadá na domácí držení pěstí.

Máte připravený proslov pro případ, že Cena Thálie poputuje právě vám?

Nepřipravuju si řeč. Nechám to na síle okamžiku.

Jak hodláte v takovém případě slavit?

Těším se moc. Bude to večírek nejvečírkovatější! Tak i tak.

Jak se vám hraje postava Jánošíka v Malovaném na skle? Jak moc náročné je tuto roli uzpívat, utančit, uhrát?

Čím dál lépe. Kotníky už si na skoky zvykly, sál je stále vyprodaný, diváci jsou vstřícní, kolegové mají pochopení, tempo inscenace je zaběhnuté, písně a tance jsou nacvičené, role mě provokuje, co víc si přát?!

Kdyby se vám naskytla příležitost pracovat v Praze, odešel byste z angažmá ze Zlína?

Nevím. Ještě žádná nepřišla, přišla-li by, musela by být skutečně zajímavá, neboť jsem nyní nad míru spokojený.

Malované na skle sklízí úspěchy

Zbojnický muzikál o Jánošíkovi Malované na skle, který Městské divadlo Zlín hraje v režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové od 25. dubna 2015 a vyprodává Velký sál, sklízí úspěch nejen u diváků, ale také u divadelní kritiky. Zlínské divadlo se totiž může pyšnit užší nominací na Cenu Thálie 2015 za mimořádný jevištní výkon v kategorii „muzikál, opereta nebo jiný hudebně-dramatický žánr", ve které se ocitl herec Tomáš David za hlavní roli Jánošíka právě v tomto titulu.

Muzikál Malované na skle zvolili diváci jako nejlepší inscenaci sezony 2014/2015 v anketě Aplaus. Další večerní repríza titulu se uskuteční 20. dubna v 19 hodin a zbývají na ni poslední vstupenky. V těchto dnech připravují také divadelníci nové CD s písničkami z muzikálu Malované na skle. K zakoupení bude po Velikonocích. Nenechte si jej ujít!