VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První den Culturey Zlíňané okusili Francii všemi smysly. Podívejte se

Zlín - /OBRAZEM/ Ve Zlíně včera začal další ročník multikulturního festivalu. Dnes bude věnován divoké Brazílii

29.4.2015
SDÍLEJ:

Festival Culturea 2015 na zámku ve Zlíně. Koštování vín vinařství Jakubík.Foto: DENÍK/Karásek Jan

 Petanque

Společenskou hru, která je symbolem Francie, si zahráli v parku před zlínským zámkem. „To dáš! Máš na to! Vidíš, jak jsi dobrej. Ještě se ale u toho tvař, že jsi to tak skvěle nehodil náhodou, ale že to doopravdy umíš a bude to super," neslo se mezi členy dvou družstev, která proti sobě hrála. „Na jeho začátku jsem měli takovou úsměvnou příhodu. Jeden soutěžící se nám zatoulal, místo sem jel původně na zámek Lešná," zasmála se za pořadatele Martina Koblížková. Jedno družstvo tvořili studenti, proti nim stanul tým složený z členů Městského divadla Zlín.

Soutěž vín

„Přijďte rozmlsat své chuťové pohárky a vyzkoušejte si, jak jste na tom v rozpoznávání druhů vín," zvali organizátoři do zámeckého sklípku. „Zatím jsem ochutnal dvě bílá vína, ale ještě nemůžu říct jejich přesný název. Je to totiž soutěž," zasmál se například degustátor Josef Švirák. Součástí byl i výklad o francouzských sýrech. „Ochutnal jsem Reblochon. Je to výborný měkký, zrající sýr," pochvaloval si.

Pro milovníky sýrů

I ti si přišli na své a delikatesy si mohli zakoupit třeba i domů nebo na místě ochutnat. Z francouzských sýrů převažovaly hlavně ty plísňové jako například Camembert nebo třeba Reblochon. A právě ten druhý zmíněný je prvním sýrem Savojského regionu, kterému byla udělena francouzská ochranná známka. Reblochon také použila při vaření francouzského pokrmu Tartiflette studentka Nina, která jej připravila přímo před zraky lidí. Vybírat lidé mohli i z francouzských paštik s jablky, rozinkami či králičí.

Discgolf

„Tato hra je pro mě celkem zajímavá, zkusil jsem si ji poprvé. Je ale moc příjemná a hodí se do počasí, které dneska je," řekl Deníku Jarda Čevora. Neváhal vyzkoušet zábavu zvanou discgolf, která spočívá v hodu disku do koše. Připomíná v podstatě hod oblíbeným dětským létajícím talířem, akorát na cíl.

Delikatesy

Tříchodové menu typické pro svou zem včera přímo před zraky lidí připravila Nina, studentka z Orléans, v prostorách zámku. Ten tak provoněl ratatouille (francouzská verze leča bez uzeniny a vejce), pokrm zvaný tartiflette a coby dezert francouzské palačinky, k jejichž přípravě použila pivo. „Nina hodně mluvila o šnecích, tak jsem se jí zeptala, zda je Francouzi opravdu jedí tak rádi jako my řízky. A opravdu je prý tomu tak. Šneci jsou velkou specialitou na jihu Francie," řekla Tereza Valvodová z Hodonína.

Autor: Redakce

29.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Zlína (ve žlutém) v nedělním 11. kole  doma nečekaně vysoko podlehli Mladé Boleslavi 1:5.
11

Ševci inkasovali tři góly za sedm minut. S Mladou Boleslaví prohráli 1:5

Zlínští hokejisté (v modrém) v 16. kole extraligy doma hostili Liberec. Na snímku brankář Kašík

Kašík v euforii: Neskutečné. Straší nás minulé roky

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Zlína předvedli další famózní finiš a zdolali Liberec

Další obrat dokonán! Hokejisté Aukro Berani Zlín dokázali dotáhnout další obrat. Tentokrát po dvou slepených gólech během 42 vteřin Liberec vedl 2:0. Jenže beranům stačily poslední dvě a půl minuty, aby vyrovnali na 2:2 Lotyši Robertsem Bukartsem a Ralfsem Freibergsem.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výsledky voleb ze všech obcí v našem okrese

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Alena Gajdůšková: Radost mi kazí neúspěch, chci bojovat za pacienty

S rozporuplnými pocity se vrací do vrcholové politiky Alena Gajdůšková z ČSSD. „Z výsledků sociální demokracie jsem smutná a nešťastná. V kraji máme jediný mandát a získala jsem ho já. To je pro mě velice rozporuplné. I vůči Antonínu Seďovi, kterého takto ve sněmovně střídám a který byl vždycky slušným politikem,“ říká Gajdůšková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení