Ulicemi Vizovic proudí davy fanoušků. Někteří jsou tady poprvé, ale rozhodně se jim ve Vizovicích líbí. „Přijela jsem z Prahy, přítel je tady posedmé. Přemluvil mě, abych jela a já jsem moc ráda, že jsem kývla, skvěle si to tady užívám," pousmála se jedna z návštěvnic Bára. Někdo přijede na den, většina fanoušků ale stráví nedaleko Zlína celý týden.

„Lidé ve Vizovicích se naučili s festivalem žít. V loňském roce jsme neměli na festival žádnou stížnost," tvrdí hlavní organizátor hudebního svátku Jiří Daron.

Vizovičané festival vnímají jako podnikatelskou příležitost, do města totiž přijedou fanoušci rocku z pětatřiceti zemí. Někteří obyvatelé se ale pravidelně každý rok raději na týden „ztratí", aby se vyhnuli hluku a davům návštěvníků.

Kromě nich pociťují konání festivalu i řidiči jedoucí do Vizovic. Před vjezdem do areálu musejí totiž snížit svou rychlost až na 30 km/hod. Pokud jedou rychleji, riskují pokutu policistů, kteří stojí u hlavní cesty.

„Už jsme zastavili jednoho řidiče, kterému jsme naměřili v dechu alkohol, a dalšího, který řídil bez řidičského oprávnění," zdůraznil kontrolující dopravní policista. První den festivalu ale považuje za poměrně klidný, co se dopravy týče.

To se však nedá říct o krádežích. Zloději totiž podnikli nájezd mezi stany v areálu už v noci na čtvrtek. „Návštěvníci přišli o věci za tisíce korun. Většina ze stanů nebyla ve stanovém městečku, lidé si je postavili u lesa," podotkla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Lapkové brali peněženky, platební karty, mobily, vstupenky na rockový festival a další věci. „Policisté samozřejmě po pachatelích pátrají. Hrozí jim až roční vězení," varovala mluvčí.

Na festivalu chrání návštěvníky čtyři stovky policistů. „V noci mají policejní hlídky k dispozici termovize, které se už v minulosti osvědčily při odhalování zlodějů," doplnil mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Přímo v areálu potom hlídá tři sta pracovníků bezpečnostní agentury.

Vloni tragédie dvou bratrů

I přes tato bezpečnostní opatření se festivalu v minulosti nevyhnuly ani tragické události. Loni to byla smrt šestadvacetiletého muže, který zemřel pravděpodobně na selhání srdce pár hodin poté, co se dozvěděl o tragické smrti svého o rok staršího bratra. „To jsou věci, kterým nemůžete jakýmkoliv způsobem zabránit," komentoval smutný příběh dvou bratrů organizátor Daron.

Z festivalu profitují kromě pořadatelů a stánkařů hlavně samotné Vizovice. Místní fotbalisté, sokolovna, střední škola oděvní a služeb, radnice, ale i dobrovolní hasiči, kteří mají v areálu svůj stánek. Prodejce s jídlem a pitím kontrolují hygienici. „Stojí také za to připomenout, že skupina ACCEPT, která na letošním ročníku vystupuje, natočí zde ve Vizovicích své DVD, které se bude distribuovat do celého světa," uvedl pořadatel Daron.

Pochlubil se také jednou novinkou. „Pro vozíčkáře máme letos vybudovanou velice exkluzivní rampu, ze které krásně uvidí na stage. Je totiž v její těsné blízkosti," uvedl organizátor akce. Prozradil, že o všechny návštěvníky bude dobře postaráno. „Na festivalu se během čtyř dnů vystřídá až tisíc brigádníků," řekl ještě Daron.