Skanzen bude patřit slovenskému folkloru

Kdy: pátek až neděle 7. až 9. srpna

Kde: areál Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Festival věnovaný slovenské lidové kultuře Jánošíkův dukát hostí o víkendu Rožnov pod Radhoštěm. Většina akcí 17. ročníku festivalu se uskuteční v Dřevěném městečku skanzenu.

Návštěvníkům festivalu se představí na dvě desítky skupin slovenského folkloru z České republiky i ze Slovenska. Chybět ale nebudou ani slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Francie, Srbska a Maďarska. „Ale také soubory národnostních menšin žijících v Česku. Letos je zastoupí Romové a Řekové," poznamenala mluvčí rožnovského skanzenu Pavlína Polášková.

V programu festivalu ale jeho návštěvníci najdou také spoustu zábavných a soutěžních pořadů. Uskuteční se rovněž jarmark lidových řemesel. Některé z činností si mohou zájemci z řad návštěvníků i vyzkoušet.

Neděle patří ve skanzenu pěveckým skupinám a sólistům. Na programu je také galakoncert nazvaný Z rodného kraja.

Jánošíkův dukát v Rožnově pod Radhoštěm odstartuje v pátek v 19 hodin. V sobotu a v neděli začíná program vždy v 10 hodin.

Na Soláni ochutnají hafery i valašský folklor

Kdy: sobota 8. srpna od 10 hodin

Kde: přírodní amfiteátr u horského hotelu Čarták na Soláni

Pestrý program nabídne v sobotu folklorní festival Léto na Soláni.

Dopoledne přivítá návštěvníky festivalu Cimbálová muzika Troják. Její hudebníci a zpěváci také zpříjemní ochutnávku haferových (borůvkových) dobrot ve Zvonici.

V průběhu festivalu je ale také možné navštívit řemeslné dílny a vyzkoušet si svoji zručnost. Na louce u Zvonice si zájemci vyzkouší schopnost naučit se valašské tance.

Odpolední část programu festivalu Léto na Soláni patří medailonu kapely hry na historické nástroje Ruky na dudy. Kromě ní vystoupí rožnovský folklorní soubor Javořina a slovenský soubor Vespor z Klenovca. Na své si přijdou i fanoušci odzemku. Připraven je pro ně mluvený i zpívaný příběh tohoto tance.

Folklorní festival Léto na Soláni se uskuteční v sobotu. Bohatý program začne v deset hodin dopoledne a potrvá až do večera.

Moravské chodníčky: folklor ze tří oblastí

Kdy: 7 a 8. srpna

Kde: Napajedla

V pátek 7. a v sobotu 8. srpna pořádají v Napajedlech na Zlínsku Moravské chodníčky, už XV. ročník folklorního setkání tří národopisných oblastí Slovácka, Valašska a Hané. Mužské a ženské sbory se představí v pátek od 20:00 v Klášterní kapli. Vstupné je 50 Kč.

V sobotu se už od 14:00 lze přijít podívat do nově zrekonstruovaného prostoru pěší zóny před kinem, kde budou stánky s občerstvením a tradičními výrobky a první vystoupení dětí z DNS Pomněnka z Tvrdonic a napajedelského Radovánku.

Od 16:00 v areálu radničního dvora vystoupí Radovan, Radovánek a Pozdní sběr Napajedla, DNS Pomněnka Tvrdonice, FS Kalina Babice, HS Ječmínek Mysločovice, HS Omladina Martinice, CM Rováš. V 19 hodin přijde na řadu Beseda u cimbálu s Cimbálovou muzikou Rováš. Vstupné na odpolední program je za 70 Kč a na besedu u cimbálu také 70 Kč.

Westernová show: laso, bič, bryčka i soutěže

Kdy: sobota 8. srpna od 10 hodin

Kde: Jankovice, areál westernového klubu

Celodenní program, westernové soutěže, práce s lasem a bičem, jízdu v bryčce a samozřejmě westernovou show jezdců na koních nabídne o víkendu dvaadvacátý ročník akce Western rodeo show v Jankovicích. Kromě zábavy se lidé mohou těšit na soutěž jezdců, kteří se utkají na písčitém kolbišti v areálu westernového klubu.

„Tato klání jezdců a koní jsou každoročně velmi očekávaná, a to i přesto, že se nejedná o klasické závody, ale jde hlavně o pobavení diváků. Ve třináct hodin začne pro návštěvníky zajímavá část v podobě rychlostních soutěží," upřesnil vedoucí westernového klubu Ladislav Koláček. Akci zakončí večer country bál, kde zahraje skupina Smečka.

V Tlumačově oslaví založení hřebčince

Kde: Zemský hřebčinec Tlumačov

Kdy: sobota 8. a neděle 9. srpna od 10 hodin

Tradiční výstavu koní chystají na víkend v tlumačovském Zemském hřebčinci. Tentokrát ovšem bude spojená s oslavou 90. výročí jeho založení. V sobotu se bude od 10 hodin konat Moravský šampionát tříletých klisen, hlavní část oslav bude v neděli.

„Program začíná v 9.30 hodin u budovy obecního úřadu slavnostním průvodem s hosty, vedením hřebčince, veřejností, koňmi, kočáry, hudebníky a mažoretkami," informovala Renáta Nelešovská z tlumačovského Kulturního a informačního střediska. Po příjezdu průvodu do areálu hřebčince v 10 hodin slavnostně zahájí výstavu a oslavy. „Zhruba do 16 hodin se lidé mohou těšit na ukázky plemen koní a typů zápřeží. Bohatý program zpestří například ukázka voltiže, westernového ježdění či třeba zpěváci z Nedakonic," dodala.

Boj o hradiště se na Modré strhne už podesáté

Kdy: sobota 8. a neděle 9. srpna

Kde: Archeoskanzen v Modré

Rodiny s dětmi, ale i příznivci skupin historického šermu budou mít o druhém srpnovém víkendu o zábavu postaráno. To za předpokladu, že navštíví slovanské opevněné hradiště na Modré, kde jim tamní archeoskanzen s občanským sdružením Velkomoravané nabídnou dokonalý zážitek z desátého ročníku historického festivalu.

Na celovíkendovou akci spojenou s raně středověkou bitvou z období Velké Moravy se bude podílet několik desítek účinkujících v dobových kostýmech. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, který začne v sobotu v 11 hodin a v neděli ještě o půl hodiny dříve. Děti i dospělí si mohou prohlédnout oživené hradiště a nahlédnout do dobového života lidí žijících v období Velké Moravy, ale také se seznámit s řemesly, která tehdy vykonávali.

V sobotu v poledne bude na programu přednáška o životě na Velké Moravě, o půl hodiny později začne velkomoravský trojboj. Scénická bitva o Veligrad 2015 za účasti historických skupin z naší republiky i ze zahraničí vypukne v 16 hodin. V neděli začnou řinčet chladné zbraně bojovníků při bitvě o Veligrad a následných bojových ukázkách už ve 14 hodin.

Tradiční bitvy o Veligrad lákají každým rokem více návštěvníků, protože jsou více profesionalizovány a nabírají na kvalitě. Plné vstupné do skanzenu přijde o víkendu na 120 korun, studenti, senioři a děti do 15 let zaplatí o padesát korun méně. Děti menší než bitevní sekera válečníků budou mít vstup zdarma.

Xindl X přijede do Buchlovic

Kdy: pátek 7. srpna

Kde: amfiteátr v Buchlovicích

Xindl X, Mistake, Light & Love. Těmto třem hudebním tělesům bude patřit dnešní večer v zámeckém amfiteátru v Buchlovicích. Koncert začne v 19 hodin. Za směs folku, blues a jazzu s typickým hiphopovým přednesem lze označit písně Xindla X, který přijede na Slovácko i s kapelou.

Skupina Mistake hraje hard-pop. Severomoravské seskupení Light & Love tvoří dva bratři.

V Míkovicích oslaví v sobotu konec sklizně

Kdy: sobota 8. srpna

Kde: Uherské Hradiště-Míkovice

Na oslavy sklizně neboli dožínky se už v sobotu mohou těšit nejen obyvatelé městské části Uherského Hradiště Míkovice. Vše odstartuje ve 13 hodin posvěcením dožínkového věnce v tamním kostele. Program bude pokračovat v 13.30 průvodem k domu hospodáře. V 16 hodin vystoupí soubory na pódiu před tamním kulturním zařízením. Návštěvníci uslyší domácí Míkovjan, Míkovjánek, ženský a mužský sbor z Míkovic, kterým zahraje cimbálová muzika Mladí Burčáci.

Z hostů vystoupí ženský sbor ze Suché Loze, Doliňáci a CM Dolina s primášem Pavlem Mitášem ze Starého Města nebo folklorní soubor Lintava z Kunovic. Po skončení bude následovat beseda u cimbálu.

Letní procházky podvečerní zoo

Kdy: 7. a 8. srpna 2015

Kde: Zoo Zlín

V letošním roce naposledy zve Zoo Zlín na speciální letní procházku areálem zahrady. „V pátek 7. a v sobotu 8. srpna proto prodlužujeme otevírací dobu zoo do 21.00 hod," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. „Po dva večery tak budou mít návštěvníci jedinečnou šanci zjistit, co vlastně všichni ti sloni, nosorožci, dželady, medvědi, rejnoci, papoušci nebo plameňáci provádí, když slunce zapadá a den se chýlí ke konci," láká Bujáčková.

Pro návštěvníky, kteří využijí možnost projít se podvečerní zoo, budou k dispozici nejen expozice a pavilony v celém areálu zoo, ale také restaurace, Kefa bar v Etiopii, projížďka vláčkem, lanové centrum Lanáček a prodejny suvenýrů u hlavního a sezonního vstupu do zoo. Vstupné zůstává stejné jako v jiných dnech.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU