Řeč je o hranické rockové partičce Traktor, která dlouholetou prací vystoupala až do první rockové elity.

Dva roky po úspěšném albu Artefuckt vydává už tento pátek 14. prosince skupina Traktor nové CD s názvem Šachoffnice.

„Výjimečností Šachoffnice je, že nám na ni pomohla moje dcera Kačka ohledně ‘náladových‘ vokálů v jedné písni Milovanej prokletej. Je to první a asi i poslední duet, co jsem kdy dělal,“ prozradil v rozhovoru frontman a zpěvák Martin Kapek.

Po novém roce vyrážejí na obrovské turné po celé republice a pětici hranických hudebníků čekají i velké sportovní haly. Začínají v Plzni a končí v pražském fóru Karlín.

Jak vnímáš strmý vzestup Traktoru?
Nikdo z nás to nevnímá, jako nějaký raketový vzestup. Spíš to bereme jako spravedlivou satisfakci za dlouholeté táhnutí za jeden provaz ve zlém, dobrém i tom perfektním, což je právě teď a my si to užíváme s úsměvem. Vydáváme už šesté album a stále si jsme vzácní a na každé setkání s klukama se těším. Ne každý má to štěstí mít v kapele a jeho organizačním týmu nejlepší kamarády, až bych řekl druhou rodinu.

Nové album Šachoffnice právě vychází, co ty na to? Je pro tebe něčím výjimečné?
Šachoffnice mi zatím dala ze všech CD největší záhul. Cítil jsem velikou odpovědnost jak vůči sobě, klukům v kapele, tak i fanouškům. Šachoffnice obsahuje deset skladeb, není to asi album na první poslech. Cítím to jako další přirozený vývoj, nejen v tématech a jejich pojetí, ale i hudbě, aranžích i zvuku. Je to přitom pořád stále stejný Traktor, ale některé texty a melodie vám nenaskočí do mozkového hard disku napoprvé. Ale, až se tam posluchačům ‘naloudují‘, tak věřím, že tam zůstanou déle.

Projekt Robotized tvoří dva hraničtí hudebníci Patrik Daffy Nejedlý (na snímku vlevo) a Petr Staněk
Projekt Robotized ohlašuje nové album


Jasně, a čím je teda pro tebe Šachoffnice výjimečná?
Asi tím, že ji po tom dvouměsíčním tvoření, nahrávání, opravování a upravování, už ani nechci slyšet (smích) . Už mi to leze na nervy (smích) . Mám už ji přeposlouchanou a potřebuji odstup, až si ji poslechnu, po všem tom bádání ve studiu. A hlavně jsem opravdu velmi zvědavý na upřímné reakce našich fanoušků, co řeknou na nové skladby a zvuk. Další výjimečností Šachoffnice je ta, že nám na ni pomohla moje dcera Kačka ohledně ‘náladových‘ vokálů v jedné písni Milovanej prokletej. Je to první a asi i poslední duet, co jsem kdy dělal (smích) .

Kde jste nové album nahrávali?
CD jsme nahrávali u Vaška Dreiseitla v Bomb Jack studiu ve Lhotce tady kousek od Hranic a podle mě toto studio patří jednoznačně k těm nejlepším v republice. Album vychází 14. prosince u velké společnosti Warner Music a bude k dostání nejen na našem e-schopu a koncertech, ale také po v celé České republice v síti Bontonlandu i dalších prodejnách hudebních nosičů.

Veronika Lukešová
Bubenice Limetalu: Sex, drogy a rock’n’roll? Přežitek

Koncert v Ostravar aréně? Doporučil bych psychiatra

Chystáte zatím své největší turné po sportovních halách a velkých sálech kulturních domů…
Ano, v únoru a březnu 2019 navštívíme v rámci tour Šachoffnice celkem jedenáct velkých měst, z toho tři na Moravě - Ostrava, Brno a Zlín. Chystáme opravdu velikou scénu, zvuk, efekty… O vše se stará ZL Production a nepochybuji, že to bude zážitek nejen pro nás, ale i naše fanoušky. Kdyby mi někdo kdysi řekl, že jednou budeme hrát v Ostravar aréně samostatný koncert, tak mu doporučím psychiatra (smích). Ale v životě je vše možné. Jen se toho nebát a jít za svým cílem. Začínáme 15. února v Plzni a končíme v pražském fóru Karlín 23. března. A samozřejmě také Ostrava, Zlín a Brno!!!

A co koncert v Hranicích? Máte tu obrovskou fanouškovskou základnu…
V budoucnu určitě opět bude! Vždyť tady máme vynikající fans a že si pár lidí stěžovalo na rušení nočního klidu, tak to přece kvůli naschválníčkům naši věrní neodskáčou! Ještě o nás všichni v Hranicích, a nejen v nich, malinko hlasitěji uslyšíte! Sledujte naše stránky, tam se vše dozvíte Nejblíže našemu regionu je právě zmíněná Ostrava. V Ostravar aréně hrajeme 23. února, tak se uvidíme tam a doma v Hranicích určitě někdy v budoucnu taky!

Jak vás mezi sebe přijali další přední české rockové kapely?
Některé spolky z nás mají opravdu ohromnou radost (smích).

Kolik máte za rok koncertů a jak berou vaši absenci a případně i popularitu doma?
V této době bychom mohli hrát i 200 koncertů ročně, poptávka je veliká, ale na kvantitě nám nezáleží, takže to redukujeme na nějakých cca pouze 60 až 65 koncertů ročně. Tímto se omlouváme pořadatelům, kterým jsme museli odmítnout koncerty… Doma máme, troufnu si říct, všichni velikou oporu, toleranci a porozumění. Podpora manželek a celé rodiny je nejdůležitější. Myslím, že stav, kde se teď Traktor pohybuje, berou naše rodiny zcela přirozeně a střízlivě, stejně, jako my.

Hranická rocková kapela Traktor
Martin Kapek – zpěv
Stanislav Balko - kytara
Petr Bartošek – klávesy
Karel Ferda – basová kytara
Pavel Balko – bicí

Hranická kapela Hra’n’ice hraje nyní ve složení Ben Slimáček, Albert Jeřábek, Tim Slimáček, Vladan Grmolec a Lucie Vymětalíková
Kapela Hra’n’ice: Rádi bychom prorazili za Hranice