Podhostýnské září přivítá přední folklorní soubory

Kdy: sobota 3. září

Kde: zámek v Bystřici pod Hostýnem

Setkání folklorních souborů nazvané Podhostýnské září pořádá v pátek a sobotu v Bystřici pod Hostýnem Valašský soubor písní a tanců Rusava.

V sobotu od 14 hodin přijdou na řadu vystoupení souborů Klobučánek, Ječmínek, Píšťaličky, Malá Rusava, Klas, Doliňáci, Vsacani, Věčně mladý Danaj, Světlovan, Skaličan, Bukovina a samozřejmě domácí Rusavy. Od 19 hodin bude připravena lidová zábava: vstupné činí 80 korun, a v případě špatného počasí se program přesouvá do Kino Klubu Sušil.

Začátek září bude v Ostrohu patřit letnímu kinu

Kdy: pátek 2. až neděle 4. září

Kde: zámek v Uherském Ostrohu

První ročník letního kina se na začátku září uskuteční na zámku v Uherském Ostrohu. V programu je připravena pětice filmů. Vše odstartuje Kung Fu Panda 3 v pátek od 20.15 hodin. O téměř dvě hodiny později se diváci mohou těšit na Orla Eddieho. Sobota bude věnovaná filmům Deadpool a pokračování komedie Fakjú pane učiteli 2. V neděli filmový víkend uzavře nová česká komedie s Jiřím Bartoškou v hlavní roli s názvem Teorie tygra. Začátky filmů jsou stanoveny na 20.15 a 22.00. V případě deštivého počasí se filmy budou promítat v koncertním sále. Vstup je zdarma.

Vaření trnek s jarmarkem uspořádají posedmnácté

Kdy: sobota 3. září od 14 hodin

Kde: starobylý mlýn v Dolním Němčí

Už po sedmnácté uspořádají v areálu muzea starobylého mlýna v Dolním Němčí v sobotu 3. září od 14 do 18 hodin tamní folkloristé vaření a ochutnávku povidel včetně lidového jarmarku. A zatímco se v kotli černé kuchyně budou za nepřetržitého míchání povidla vařit, na nádvoří muzea pobaví návštěvníky v pestrém kulturním pásmu celá řada místních i přespolních účinkujících.

Chybět mezi nimi nemají členové Národopisného krúžku Dolněmčan, mužský sbor Boršičané z Boršic u Blatnice, ženský sboreček Nivnička z Nivnice ani místní pěvecký sbor Tetičky. Hudbou pěvecký i taneční program doprovodí kapela Dolněmčanská pětka a cimbálová muzika Babica z Hluku.

Housle v parku zahrají k dobrému vínu

Kdy: neděle 4. září od 15 hodin

Kde: park u obchodní akademie v Uherském Hradišti

Park u obchodní akademie v Uherském Hradišti bude dějištěm příjemného hudebního večera s Cimbálovou muzikou Radima Snopka. Akce s názvem Housle v parku, kterou pořádá Galerie slováckých vín, se uskuteční v pátek 2. září od 19 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Zašová hostí slavnosti a festival jídla

Kdy: sobota 3. září od 10 hodin

Kde: náves v Zašové

Dvanáctý ročník obecních Zašovských slavností a třetí ročník gastronomického festivalu Love Food se uskuteční tuto sobotu v Zašové. Na návsi čeká na návštěvníky bohatý a zajímavý program proložený lahůdkami od místních restauratérů.

Zašovské slavnosti zahájí v 10 hodin svým vystoupením místní hudba Zašovjanka. Během dne vystoupí také Ptakustik, ZUŠ B-art, Lucie a Wanastowi Vjecy revival, O5&Radeček, Iné Kafe či Samohonka. Představí se také místní hasiči a nebude chybět divadlo pro děti. Love Food festival začne v poledne první z celkem tří naplánovaných kuchařských show. Předvedou se také barmani a zazní informace o kávě.

Po celou dobu Love Food festivalu budou nejlepší restauratéři z regionu nabízet svá degustační menu. Součástí budou také farmářské trhy s certifikovanými výrobky Pravé Valašské a dalšími regionálními produkty ze Zlínského kraje.

Napajedla zvou na Fesťák nad řekou

Kdy: sobota 3. září od 13 do 0:02 hodin

Kde: Napajedla

Festival hudby, regionálního piva, vína a gastronomie se chystá o víkendu v Napajedlích. Centrum u přístavu a radniční nádvoří hostí Fesťák nad řekou 2016.

V sobotu od 13 do dvou hodin do rána je připraven bohatý program: koncerty kapel na přístavu, DJ a barman na lodi na řece Moravě, večerní rockový koncert, noční afterparty na Disco Baltaci, představí se regionální pivovary, vinaři z Moravy, k ochutnání bude na místě jídlo z regionu a okolí.

Na Fesťáku nad řekou zahrají kapely Kóan ze Zlína, Few Exceptions ze Zlína, Vodičková a Vítů ze Zlína, Koridor ze Zubří a Joys z Ostravy. Vstupné na akci je 100 Kč.