Přichází adventní doba, čas, kdy před blížícími se Vánocemi začínají ve Zlíně Vánoční trhy. Uprostřed náměstí vyrostly letos dřevěné stánky, okolní stromy i domy, také kašna, to vše nyní září tisícovkami světel a společně vytváří dokonalou krásu, která každého nadchla.

Letošní vánoční strom patří mezi rekordmany, vždyť měří přes třináct metrů. Je ozdoben více než stovkou vánočních baněk. Zvláštností a letošní novinkou, jsou na stromě velké, kovové vánoční koule. Zlínský vánoční strom osvětluje více než jeden kilometr vánočních světýlek.

Samotný program včera začal již před 16. hodinou, vystoupením špičkových hudebníků Pavla Šporcla a Vojtěcha Szabó.

Slavnostními fanfárami trubačů pak začalo rozsvěcení vánočního stromu na náměstí Míru ve Zlíně, kterého se opět zhostil primátor města Miroslav Adámek.

„Jsem rád, že máme náměstí každý rok pěknější a že je nás tady každý rok víc," řekl při této příležitosti. Připomněl, že nově náměstí zdobí také dva andělé. „Jsem rád, že přiletěli, to znamená vždy nějaké poselství," usmál se při svém vystoupení před tisícovkami lidí.

Na náměstí i v přilehlých ulicích tak nebylo kousek volného místa. Proudily tam celé rodiny. Nejvíc však bylo plno kolem vánočního stromu.

„Stromeček je krásný, ten se letos povedl. Celé náměstí je nádherné, ale dnes je na tolik lidí malé," hodnotila atmosféru a vzhled zlínského náměstí Míru Jana Kavač s rodinou. Společně si ale i tak užívali slavnostní atmosféru náměstí, kde voněl punč, jehličí i další vůně, které se linuly ze stánků.

Rozsvícením vánočního stromu na náměstí Míru, zde začaly Vánoční trhy, které potrvají až do 23. prosince. Každý den je zde naplánováno hudební vystoupení a doprovodný program.

Nebude chybět ani tradiční zpívání koled s Deníkem, 14. prosince. „To náměstí je překrásné, nové ozdoby se nám moc líbí," komentovaly letošní vánoční výzdobu v centru Zlína Soňa Pešáková a Zdena Švecová. Zároveň prozradily, že na zpívání koled chodí každý rok a ani letos si jej nenechají ujít.

„Vždycky to vyfotím a ukážu to své nechodící kolegyni. Pokaždé mě o to požádá, kdyby to viděla na vlastní oči, tak určitě pookřeje," svěřila Soňa Pešáková. „Moc se mi tady líbí," doplnila ještě Adélka Švecová.

Ona i ostatní děti si užily radost z „prolézačky na kašně na náměstí". Tu tvořila nová světelná výzdoba a protože zatím v kašně neproudí voda, děti toho patřičně využily.

„Letos jsme byli zvědaví a musím říct, že je to tady moc hezké, asi nedostanu děti domů," zmínil mladý tatínek Jakub. Další novinkou jsou i dřevěné stánky, ty zůstanou v majetku města a stánkařům se pronajímají. Trhy tak budou mít jednotný vzhled.