Křtiny se konaly přímo u expozice lemurů kata v africké oblasti zoo. Živá mláďata zastoupili plyšoví „dvojníci“. Připíjelo se dětským šampaňským a mláďata získala jméno, které jim zůstane po celý život.

„Zlínskou zoo mám opravdu ráda a každý rok se těším, až se k vám v rámci festivalu podívám. S Honzou jsme dlouho přemýšleli, jak malé lemury pojmenovat. Chtěli jsme, aby měli „světové“ jméno, protože jednou najdou nový domov v některé jiné zoo. Proto jsme vybrali jména Brad a Pitt, velké a známé jméno v celém světě,“ s úsměvem přiblížila volbu jmen Dana Morávková.

57. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Vlak plný úsměvů.
Radost dětem, které mají málo radosti – to je Vlak plný úsměvů.

Ze svého kmotřence měl velkou radost i Honza Čenský.

„Všude říkám, že zlínská zoo je nejkrásnější. A všem doporučuji, ať se přesvědčí na vlastní oči. Přeji Pittovi krásný a dlouhý a spokojený život, ať mu nikdy nechybí sluníčko, které si lemuři tak rádi užívají,“ popřál Honza Čenský.

Celou početnou tlupu těchto atraktivních poloopic návštěvníci mohou ode dneška obdivovat na ostrově, který je součástí expozice plameňáků růžových.

Tlupu tvoří 3 dospělé samice, 3 roční samičky a 2 mláďata. Otec stávajících mláďat zůstal v chovatelském zázemí a brzy zamíří do jiné zoo. Zoo již jedná o získání nového samce, aby si mohla ponechat i vloni narozené samičky.

57. ZLÍN FILM FESTIVAL 2017 - Mezinárodní festival pro děti a mládež. Casting
Eliška vláká diváky do pohádky

Domovem lemurů kata je jižní část ostrova Madagaskar. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů. Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují.

Především dopoledne je návštěvníci zlínské zoo mohou zahlédnout, jak se vyhřívají v poněkud zvláštní pozici. Lemuři leží na hřbetě či sedí opřeni o kmen stromu a všechny čtyři končetiny mají široce roztažené.

První lemuři kata se ve zlínské zoo objevili již v roce 1990. Jejich chov pokračoval bez přerušení až do roku 1997, mláďat se však zoo nedočkala. V roce 2001 zoo chov těchto hravých primátů obnovila.

První mláďata se narodila v roce 2005, od tohoto roku se zlínské zoo podařilo odchovat již 30 lemurů kata. 

57. ZLÍN FILM FESTIVAL 2017 - Mezinárodní festival pro děti a mládež. Karel Smyczek
Během natáčení se snažím být dětem co nejblíže