„Jsme rádi, že se Lešetínský Fašank lidem líbí a berou ho už jako tradiční akci uprostřed města, na které se můžou pobavit a potkat s přáteli. V dnešní uspěchané době je to potřeba,“ říká Zuzana Baťová, předsedkyně pořádajícího Spolku LešetínZlín.

Jaké to je pořádat fašank v centru krajského města?

Pořádat akci v tak velkém rozsahu je už opravdu náročné. V podstatě dnem, kdy jeden ročník končí, začínáme připravovat další. Naplánovat program, téma fašanku, objednat kapely je jedna věc a zhruba měsíc až dva před samotnou akcí už začínají samotné přípravy. Nejnáročnější je pátek před fašankem, kdy se od rána staví pódia, stany, stánky s občerstvením a vše potřebné. Dnes bychom se už neobešli bez pomoci přátel, rodiny a stálých hostů Hospůdky U Kovárny. A také bez finanční podpory sponzorů a zlínské radnice.

Připomeňme, jak a kdy lešetínský fašank vznikl…

První ročník lešetínského fašanku se konal v roce 1999 a u jeho zrodu stál výtvarník Jiří Váp starší a celá rodina Vápů a také herec Lubor Tokoš, nebo malíř Zdeněk Šutera. Na dvorku jsme uspořádali zabijačku, vernisáž obrazů a na ulici tehdy tančilo asi 20 lidí. Byli to štamgasti naší Hospůdky, naše rodina a sousedé z ulice. Akci jsme brali jako recesi a příležitost zkrátit si zimu a pobavit se.

Stíháte se bavit i vy?

Asi první tři roky jsme se ještě mohli bavit a veselit i my, organizátoři akce, dnes se akce účastní a za celý den projde ulicemi téměř dva tisíce návštěvníků, takže pro nás je to už spíše práce.

V čem bude letošní ročník jedinečný?

Je už osmnáctý a téma, které si vymýšlejí stálí účastníci průvodu každý rok sami, je Známka punku. Takže určitě se bude na co dívat a všem doporučuji: Vezměte kostým, masku, číro a zapojte se do průvodu! Uvidíte, že atmosféra ve víru dění je ještě lepší než se jen dívat z chodníku.

Dočkáme se nějaké novinky?

Novinkou na letošním fašanku je soutěž zlínských kapel, která se bude konat po celou dobu akce, tedy od 10 do 16 hodin na pódiu u hotelu Baltaci. Samotné nás překvapil zájem kapel ze Zlína a okolí po zveřejnění výzvy a opravdu jsme museli z mnoha kapel vybírat. Takže určitě se zajděte podívat a poslechnout si je.

Přibudou kromě tradičních masek nějaké nové?

O tradiční masky návštěvníci fašanku určitě nepřijdou a každý rok se k nim přidají i nové, tématicky zaměřené. Nesmíme zapomenout také na děti, které se každý rok zapojují do průvodu a užívají si masopustní atmosféru. Každé dítko v masce, které přijde s průvodem k pódiu, dostane drobný dárek.

A co bude dobrého na zahřátí a posilnění?

Vzhledem k tomu, že Spolek LešetínZlín, který Fašank už osmým rokem organizuje, úzce spolupracuje s Hospůdkou U Kovárny a hotelem Baltaci, bude opět na dvou místech tradiční zabijačka. Také ve všech třech ulicích, kde se akce bude konat, rozmístíme stánky s občerstvením, bude kolotoč pro děti i řemeslníci se svými výrobky. Nezbývá než doufat v dobré počasí a těšit se v sobotu na Lešetínském Fašanku na shledanou.