Co však je stálé a součástí každého ročníku festivalu, je výstava „na živo“ filmových klapek.

V prostorách Zlatého jablka tak bude od čtvrtka 27. května až do 9. června k vidění jak kolekce Salonu filmových klapek, tak výstava oceněných prací z mezinárodní výtvarné soutěže dětí a mládeže se zrakovým postižením Radost tvořit.

„Zcela volnou ruku měli při své tvorbě výtvarníci, kteří se zapojili do 24. ročníku Salonu filmových klapek.

Plovoucí mola jsou praktickým doplňkem pro vodní plochu. Výhodou je to, že se na rozdíl od pevných kotvišť a přístavů obejdou bez stavebních zásahů. Ráz krajiny tak zůstane zachován.
Na otrokovickém Štěrkovišti vyrostou nová mola. Takto budou vypadat

„Mezi 125 autory výtvarně ztvárněných klapek, které u nás bude možné zhlédnout, nechybí Kristián Kodet, Kateřina Miler, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Ladislav Pálka či Boris Jirků“, uvedl ředitel Zlatého jablka Jiří Kratochvíl. Po loňské úspěšné premiéře pokračuje ve spolupráci i známý kreslíř Petr Urban nebo výrazný představitel české grafitti scény Michal Škapa.

„Nováčky letošního ročníku jsou například TICHO762, Martin Houska, Petra Hřivnáčová nebo Markéta Urbanová, dcera Petra Urbana. Tři klapky pochází ze zahraničí. Z Kanady zaslala své dílo Ludmila Zemanová, dcera režiséra Karla Zemana. Ze Slovenska do kolekce přispěli Andrej Augustín a Peter Marček,“ uvedla mluvčí OZC Zlaté jablko Kateřina Martykánová.

Podle jejích informací, přináší ucelený přehled o Salonu filmových klapek, informace o jednotlivých autorech, vizuály všech doposud realizovaných klapek a další zajímavosti také web salonfilmovychklapek.cz.

Druhou výstavou svázanou se Zlín Film Festivalem je podle mluvčí přehlídka mezinárodní výtvarné soutěže dětí a mládeže se zrakovým postižením pod názvem Radost tvořit.

Po obchvatu Otrokovic se řidiči poprvé projedou už 29. 6
Po obchvatu Otrokovic se řidiči projedou už koncem června

„Letošním tématem soutěže je „Výlet do fantazie“.

„Děti, i přesto že jsou slabozraké, se zbytky zraku či nevidomé, mají velmi bohatou fantazii a jejich díla si zaslouží náš obdiv,“ vyzdvihl Jiří Kratochvíl.

„Na výstavě budou ke zhlédnutí práce, které vybrala a ocenila porota, ať už se jednalo o díla jednotlivců či kolektivní práce. Obě expozice je možné navštívit po celou otevírací dobu obchodního centra, vstup je zdarma,“ uzavřela Kateřina Martykánová.