František Chmelař, rodák z Liptálu, je dalším umělcem a absolventem Školy umění, jehož dílo je k vidění v Galerii Václava Chada na zlínském zámku. Chmelař dříve než k výtvarné tvorbě inklinoval k poezii, od konce 30. let ale nastupuje do nově založené Školy umění ve Zlíně. Zde se zaměřoval na dekorativní malbu, malbu na skle, mozaiku, grafické techniky, výstavnictví a scénickou kompozici. K jeho spolužákům patřili Václav Chad, Jan Rajlich či Vojtěch Štolfa.

Vystavené obrazy ukážou dvě nejvýznamnější polohy tvorby Františka Chmelaře – krajinnou a figurální.

Stavba D49 od Hulína do Fryštáku, která má vést na Valašsko a napojit se na slovenskou dálniční síť k Púchovu, se již připravuje.
Křeček nebo dálnice? Ve Fryštáku se zatím podepsala padesátka lidí

„Krajina odráží jeho vztah k přírodě, zejména v okolí Liptálu na Valašsku a Domašova v Jeseníkách. Stává se mu prostorem pro vnitřní usebrání a meditaci, objevování vlastností barev a tvarů a jejich proměn,“ popsal Chmelařovu inspiraci kurátor výstavy Vít Jakubíček.

„V sérii portrétů hlouběji proniká do problematiky lidských vztahů, k sobě samému a zejména k jemu nejbližší přítelkyni a pozdější manželce Magdě.“

Expozice ilustruje umělecký vývoj autora od 40. do počátku 70. let, většina obrazů pochází přímo z depozitu rodiny Chmelaře. Výstavu obrazů doplní osobní korespondence Chmelaře a jeho ženy.

„Dopisy ukazují na permanentní křehkost naděje, vášně a vřelé lásky, stejně jako trýzně, hořkého zklamání a nenaplněných očekávání,“ přibližuje kurátor Jakubíček.

V jednom z dopisů Chmelař zmiňuje i okolnosti tragické smrti spolužáka Václava Chada v únoru 1945. (poh)

Expozice obrazů a korespondence Františka Chmelaře „Malíř, který psal básně“ je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je zdarma od 8. září do 3. listopadu 2017, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin.

Na programu jsou i dvě komentované prohlídky s kurátorem výstavy Vítem Jakubíčkem. Jejich termíny byly stanoveny na 5. října a 2. listopadu od 17 hodin.