Představí se také vybrané skulptury zvířat, vozidel a postav. Součástí výstavy bude i dětská herna s dvěma herními zónami s kostičkami Lego Duplo a Lego Classic.

HRAJ SI DOBŘE

Historie těchto kostiček se začíná datovat už v roce 1932 kdy vznikají první stavebnice v dílně truhláře H. C. Christiansena, který vyráběl dřevěné hračky. Název vnikl z dánské věty lag godt, česky „hraj si dobře“.

Od roku 1947 začala firma vyrábět hračky z plastu a o dva roky později vyrobila první kostičky spojované nízkými kruhovými výstupky.

Roku 1958 firma konečně našla vhodný plast a celý systém si dala patentovat. Roku 1969 začala vyrábět systém Duplo s dvojnásobným modulem kostek, určený pro menší děti.

O deset let později začala své stavebnice doplňovat miniaturními stylizovanými figurkami, které se dají ke kostkám standardním způsobem připevnit.

Babí léto. Ilustrační foto
Babí léto končí. Ochladí se

Autor výstavy Petr Šimr připravil speciální model přímo pro město Zlín – znak města ve tvaru 2D mozaiky o velikosti 74,5 krát 74,5 cm.

Sběratel má aktuálně ve sbírce přes 6 580 Lego staveb. Uvádí, že si s Legem hrál od svých 4 let. Při studiích na střední a vysoké škole na hraní neměl čas a ke hraní a sběratelství se vrátil až prvním ročníku doktorského studia.

Kromě výstavy se zabývá také zakázkovou stavbou z Lega. Aktuálně patří mezi čtvrtého největšího sběratele Lega v ČR.

Později se rozhodl pro sběratelství také stavebnice Seva. Je také lektorem Seva „Stavitelské akademie“, což je mobilní – kreativně edukativní činnost pro mateřské školy, družiny a tábory.

Nové autorské Seva modely jsou aktuálně připravovány také pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

K výstavě Svět kostiček je připravena herna pro školní kolektivy, zaměřená na rozvoj imaginace, jemné motoriky a kreativity dětí z mateřských a základních škol. Stavebnice se v poslední době používají při výuce matematiky a geometrie na základních školách.

Přijďte na výstavu

Výstava bude otevřená denně od 9. do 28. 11. v Alternativě – Kulturním institutu

Otevírací doba 8 – 12 a 13 – 17 hodin

Vstupné: dospělí 70,- Kč, děti 50,- Kč, rodinné 200,- Kč.

Vstupné pro školní kolektivy je 40,- Kč/dítě