Doposud vždy probíhal jen ve všední dny.

„Slibujeme si od toho, že festival přiláká více lidí nejen z řad akreditovaných návštěvníků, ale také těch, kteří si třeba jen chtějí užít víkend ve Zlíně," nechal se slyšet ředitel festivalu Zdeněk Skaunic.

Proto také pořadatelé letos připravili velmi pestrý a bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost.

„Myslím, že jsme udělali maximum pro to, aby Zlín skutečně ožil a to nejen filmem, ale i doprovodnými akcemi, které jsou koncipovány tak, aby uspokojili návštěvníky od těch nejmenších dětí až po seniory," dodal.

Pořadatelé pro ně vytipovali tři hlavní lokality. Jednou z nich je náměstí Míru, kde si již první den odbyla svou festivalovou premiéru zpěvačka Ewa Farna.

„Přiznám se, že na festivalu jsem poprvé, ale ve Zlíně jsem byla už několikrát. Získala jsem si k němu větší pouto po přečtení Gottlandu. Mám to tady hrozně ráda," přiznala zpěvačka. Svůj páteční program zahájila autogramiádou v obchodním centru Zlaté Jablko, na kterou dorazily stovky jejích fanoušků.

„Jsem strašně ráda, že dorazilo tolik lidí," řekla bezprostředně po ní.

„Je to zásluha mého týmu a také lidí, kteří mi tady dělali promo," dodala.

Eva Farna je však jen hudebním začátkem. Na náměstí se v sobotu jako završení celodenního programu představí také populární skupina Xindl X. Po koncertě si jejich příznivci budou moct přijít pro autogram. V dalších dnech pak vystoupí v centru Zlína Chinaski nebo Bára Basiková.

FILM FEST 2014 Autogramiáda zpěvačky Ewy Farne v obchodním centru Zlaté jablko ve Zlíně.

Dalším místem, které mohou lidé v rámci doprovodných akcí navštívit je Open Air Plac na travnatém svahu pod Domem umění.

„Je zde jednak letní kino a také párty stan, kde budou hrát kapely, případně si návštěvníci mohou dát nějaký drink," nechala se slyšet programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Nedaleko tohoto místa na parkovišti před obchodním domem Prior bylo včera například k vidění v rámci doprovodného programu osm testovacích vozů, ukázka pasivních a aktivních bezpečnostních prvků a také speciál Škoda Fabia S2000.

Zcela novou lokalitou letošního festivalu je Zlínský zámek. Ta je určena především dětem a to od útlého věku až do deseti nebo dvanácti let. Zde se můžou zapojit do různých interaktivních akcí.

Je totiž koncipována jako království her, zábavy a tvořivosti nejmladších návštěvníků.

„Věříme, že tato lokalita se bude líbit a že bude nejen pro místní atraktivním zpestřením," prohlásila Markéta Pášmová.

Festival je však především o filmech. Těch se letos odehraje rovných tři sta šedesát pět z celkově pět a padesáti zemí světa. Přihlášených však bylo přes tři tisíce snímků.

Organizátoři to tedy s výběrem rozhodně neměli jednoduché. Navíc dvě stě sedmdesát pět filmů uvedou premiérově.

„To znamená, že tyto filmy ještě nikdy nebyly uvedeny v České republice," poukázala na důležitý fakt Markéta Pášmová.

Upozornila také na deset světových premiér mezi nimiž je i kanadský film Parta mimo zákon. Dle svých slov věří, že právě tento film získá některou z cen.

Na přehlídku světové i domácí tvorby pro děti a mládež dorazí také řada tuzemských herců, mezi jinými například Martin Dejdar, Nela Boudová, Jiřina Bohdalová či Anna Geislerová.

Zlín Film Festival ve Zlíně skončí ve čtvrtek 5. června.

ROMAN BUČEK