Zlín má letos tu čest, že hostí 16. května celonárodní zahájení tohoto festivalu, který potrvá na mnoha místech v České republice až do 14. června.

Kulturou ožije celé krajské město

Galerijní a muzejní noc ve Zlíně nabídne návštěvníkům pestrý program. Hlavní část se uskuteční v novém kulturním komplexu 14|15 BAŤŮV INSTITUT. Návštěvníci si budou moci od 19 hodin až do půlnoci prohlédnout zajímavé výstavy, nejrůznější akce na mnoha místech krajského města.

„Odpoledne, před částí určenou pro veřejnost, nás čeká oficiální část pro pozvané hosty, na které budou představeni i držitelé cen Gloria Musaealis," řekla vedoucí odboru kultury a památkové péče Romana Habartová. Akce se koná pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka a primátora města Zlína Miroslava Adámka.

Večerní části programu se účastní 20 galerií, muzeí a kaváren, návštěvníci se k nim dostanou zdarma pěšky. Komu se ale nebude chtít, může si pohyb po městě zpříjemnit jízdou na kole nebo na koloběžce, které si lze vypůjčit u 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Během noci je možné zavítat i na malenovický hrad, který bude mít rovněž do půlnoci vstup volný do všech výstav a expozic.

Propojení s Instagramem Zajímavou aktivitou bude propojení s moderními komunikacemi. Každý, kdo má svůj profil na Instagramu, se může zapojit do netradiční virtuální komunikace. Stačí, když bude přidávat fotky s hastagem #nespimfotim. Každá taková fotografie pak bude promítána ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Nejzajímavější příspěvek bude oceněn členstvím v Klubu přátel 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, které umožňuje kromě návštěv výstav s jedním hostem zdarma také spoustu zajímavých slev a bonusů.

Putování zlínským časem o ceny 

Mládež i dospělí se mohou těšit na soutěž s názvem Putování zlínským časem. Během večera musí soutěžící obejít významné památky v centru Zlína. Na stanovištích je budou čekat originální úkoly a zapeklité hádanky.

Přihlásit se mohou i dvoučlenné týmy. Během noci budou předány i hodnotné ceny. Předem je dobré se přihlásit. Registrace je možná prostřednictvím webových stránek soutěže www.putovanizlinskymcasem.wz.cz.

„Vítěz obdrží půlroční kartu Klubu přátel 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, další úspěšní soutěžící se mohou těšit na dárkové vouchery a upomínkové předměty," řekla ředitelka 14|15 BAŤOVA INSTITUTU Lenka Struhárová-Jančaříková.

Budovy rozzáří populární videomapping

Bohatý program připravuje Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy nebo Krajská knihovna Františka Bartoše. Do všech institucí bude vstup od 19 do 24 hodin volný. Kromě prohlídek výstav a expozic se lidé mohou těšit na nejrůznější dílny pro děti, komentované prohlídky nebo soutěže.

V knihovně provedou návštěvníky postavy z knih, které jim pomohou vyluštit literární křížovku, zahraje ZE-SWA-HOO-BAND pod vedením Viktora Kozánka ml. (ZUŠ Zlín-Jižní Svahy). V přízemí budovy 14 se návštěvníci mohou těšit na klavírní recitál se zpěvem italského zpěváka Mária Taravella.

Na platformě mezi budovami 14 a 15 zazní koncerty, své umění předvedou tanečníci a další umělci. Budou připraveny i nejrůznější kreativní dílny. Fasádu budovy 15 během noci rozzáří videomapping.

Tyto speciální projekce budou k vidění několikrát, navíc je oživí i hudební formace. Celý obraz Galerijní a muzejní noci doplní bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, tvořivé dílny keramický workshop, výroba buttonů (placek), stánky s občerstvením, prodej ručně vyráběné keramiky, mýdel a šperků.

PROGRAM GALERIJNÍ A MUZEJNÍ NOCI 

Doprovodný program PLATFORMA

16. 5. program od 19 do 24 hodin

19.00 Oficiální zahájení moderátorem

19.15 Živá hudba regionální kapela BLUE TONE BAND

21.15 Taneční vystoupení MoNIMBA

21.30 Videomapping

21.45 Živá hudba regionální kapela BLUE TONE BAND

22.15 Videomapping

22.25 Taneční vystoupení MoNIMBA

23.00 Vyhlášení soutěže o klubovou kartu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

23.15 Videomapping

23.25 Živá hudba regionální kapela BLUE TONE BAND

00.00 DJ rádia Kiss Publikum

Muzeum jihovýchodní Moravy

1. podlaží budovy 14

Výstavy

- Máme povinnost dívat se dopředu

- Okouzlen brouky a jinou havětí

- Zlín v proměnách času

3. podlaží budovy 14

- Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost

5. podlaží budovy 14

- František Bartoš: Pedagog, jazykovědec a etnograf

Návštěvníkům budou k dispozici interaktivní prvky přímo v prostorách expozic i v krátkodobých výstavách.

Krajská knihovna F. Bartoše

Knihovna ožívá v noci

Knihovna bude pro návštěvníky otevřena jen do 21.00 hod.

3. a 4. podlaží budovy 15

Literární křížovka (19 - 21 h)

Postavy z knih vám pomohou vyluštit křížovku. Účinkují členové souboru ASPIK a přátelé.

3. a 4. podlaží budovy 15

ZE-SWA-HOO-BAND (19.30 - 21.15)

Hraje pod vedením Viktora Kozánka ml. (ZUŠ Zlín Jižní Svahy).

2. podlaží budovy 15 (20 hod.)

Komentovaná prohlídka knihovny

Změna programu vyhrazena

Krajská galerie výtvarného umění

1. podlaží budovy 14

Výstava VII. Nový zlínský salon 2014

Stínohry! světelná a dramatická dílna pro děti.

Komentovaná prohlídka s kurátorem ve 21.00 a 23.00 hod.

Umění víc než jen hra! soutěž z oblasti umění a vyhraj jednu z cen ve 20.00 - 22.00 hod. (soutěž bude trvat do rozebrání cen).

2. podlaží budovy 14

Stálá expozice Prostor Zlín|Řády vidění

Grafický kabinet VII. Nový zlínský salon 2014

Videoroom Miloš Šejn

Komentované prohlídky s kurátory po celý večer.

Výtvarná aktivita Město v zeleni společně vytvoříme novou zlínskou čtvrť.

Staň se architektem! stavebnice modelu továrny pro nejmenší, díky níž se děti i rodiče stanou na chvíli architektem, a výtvarná dílna pro rodiny s dětmi.

Ostatní zapojené subjekty

- ŠACHMAT

- Alternativa kulturní institut Zlín

- Městské divadlo Zlín

- Hvězdárna Zlín

- Galerie pod Radnicí

- Art@Books Gallery Galerie Kabinet T

- Galerie Václava Chada Zlínský zámek

- Art Galerie Zlín

- Evangelický kostel Zlín

- Galerie TOAST

- Kafírna Zlaté zrnko

- PŠTROS COFFEE & MUSIC BAR

- GALERIE GARÁŽ + ZAHRADY BUREŠOV

- Loft Café & Gallery+