Smrtící koktejl z etanolu a jedovatého metanolu začali nic netušící lidé kupovat v obchodech a v trafikách. Otrava se projevila už po několika hodinách. Pokud nebyla následkem smrt, většinou nastala doživotní slepota.

Ambicí tvůrců dvoudílného filmu je vykreslit příběh lidského alibismu, hamižnosti, ale i důvěřivosti, odpovědnosti a touhy po spravedlnosti. Pro režisérku Terezu Kopáčovou snímek představuje zatím nejnáročnější filmový projekt kariéry.

Ilustrační foto
Před pěti lety zabíjel metanol

„Říkala jsem si, jak se to mohlo stát a zda je to typické pro naši zemi, jestli se tu opravdu pije a podvádí víc než jinde. Nenapadlo mne to, co Lenku Szántó, že jsou za tím strhující osudy na straně dobra i na straně zla,“ zamýšlí se Tereza Kopáčová.

Film Metanol sleduje průběh vyšetřování, jež spojilo policii, soudy, novináře i politiky. Zaměří se i na příběhy obětí. V hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík, Martin Finger, Veronika Freimanová a Vladimír Kratina.

„Oholili mi hlavu, nasadili neslušivé brýle, zakázali mně mluvit nahlas a pohybovat se rychle a v první klapce mne zatkli. Jsem ten, co dostal tekutou smrt mezi lidi,“ říká Lukáš Vaculík.

„Příběhy inspirované skutečností obsahují vždy závažnou zprávu o společnosti,“ uvádí kreativní producent Michal Reitler. (ex)

Hejtman Čunek se nechal namaskovat jako legendární kapitán Jack Sparrow.
Hejtman Čunek se nechal namaskovat za kapitána Jacka Sparrowa