Jednu z těchto poloh předvede 19. května od 19 hodin na zámeckém nádvoří v Holešově. Inspirován prostředím a historií zde vystoupí se svou kapelou The Leaders! Holešovským koncertem přitom slaví jedno z mnoha významných výročí, jež mu rok 2017 přinesl. V rozhovoru, který vznikl exkluzivně pro čtenáře Deníku, o nich hovoří. A nejen o nich…

Když jste před třemi lety s akustickými koncerty začal, vyjádřil jste jasný motiv nabídnout lidem možnost se v této uspěchané době zastavit a prostřednictvím hudby si poslechnout příběhy, které jim chcete vyprávět. Daří se vám to? Jste s výsledkem projektu spokojený?

Tento unplugged (pozn. red. živá hudba bez použití zvukové techniky) projekt jsem dlouho připravoval a důraz jsem kladl hlavně na dramaturgii tedy výběr písní stejně jako na aranže jednotlivých skladeb. Ke své stávající kapele The Leaders! jsem přizval další hudebníky a výsledkem byly aranže pro devět nástrojů. Atmosféra na těchto akustických koncertech je vždy neopakovatelná a zcela odlišná od mých rockových setů. Já osobně jsem nadšen a stejně tak i moje kapela. Je to pro nás vítaná změna a každý z nás přizpůsobuje svou hru i feeling těmto specifickým koncertům. Podle ohlasů a vyprodaných sálů cítím, že jsem se svým publikem na jedné lodi a že se pro obě strany stávají tyto akustické sety opravdu výjimečným zážitkem.

Člověk se v průběhu života vyvíjí, mění postoje a názory… Cítíte se po třech desetiletích strávených na pódiích více akustickým zpěvákem, nebo rockerem? Co vaši duši těší více?

Jak jsem již zmiňoval v předešlé odpovědi, akustické koncerty jsou hlavně vítanou změnou a zpestřením pro mě samotného, ale i pro mé fanoušky. Dramaturgická vize spočívá především v písních, které jsem naživo nikdy nehrál, a to kvůli určité subtilnosti, ale i obsahu skladeb. Nechybí samozřejmě ani všechny hity a písně, bez kterých si svůj koncert nedokážu představit. A to nejen já. Léty prověřené skladby jsem zase oblékl do netradičních aranží, které mi umožňují začlenit známé věci do těch komorněji laděných. Ta komorní poloha a celková dramaturgie je natolik odlišná, že se dá s rockovými koncerty velice těžko srovnávat. Ale abych odpověděl na vaši otázku, takzvaně ,,doma“ se cítím hlavně a především na rockových prknech, a to i pro určitou nespoutanost a živelnost, kterou rocková hudba nabízí.

Se svým akustickým projektem se pohybujete nejvíce po komorních místech, v Holešově vás ale čeká zámecké nádvoří se silným geniem loci. Znamená to pro vás nějakou změnu v přístupu ke koncertu?

Naše akustické koncerty jsou výhradně k sezení a vsedě hraje i celá kapela. Za tři sezony akustického hraní jsme zatím v žádném klubu nehráli, využíváme k těmto koncertům atypické prostory nejen menších divadel, ale i třeba zámeckých zahrad nebo nádvoří. Protože jsou tyto unplugged koncerty realizovány v mnohem menší míře než ty rockové, snažíme se o to, aby se na nich cítili exkluzivně a příjemně i naši fanoušci. Každopádně na zámek v Holešově se moc těšíme, protože naplňuje naše představy o exkluzivním prostředí!

Máte rád historii, stará místa?

Jednoznačně ano! Pokud obsahují onen pověstný genius loci nebo energii, která se nedá minout, je jedno, jestli se jedná o stavby, města, nebo prostory. Stejné je to i s uměleckými díly. Historie je součástí našich životů, a proto ji nelze minout.

Letos se ve Zlínském kraji objevíte dvakrát. V květnu v Holešově, v červenci v Buchlovicích… Máte k východu republiky spojení historie, přírody a folkloru Valašska, Hané a Slovácka bližší vztah?

Již od roku 1987, kdy jsem začal hrát s mou první profesionální heavymetalovou kapelou Motorband, jsme hráli velice často na Moravě, a to nejen na té východní. Je tomu tak dodnes, a pokud trávím dovolenou v tuzemsku, rád se na Moravu vracím, protože se tam cítím velice příjemně. Jedno je jisté, nejde jen o krásy přírody a historii, ale hlavně o lidi, kteří se ke mně vždy chovali vstřícně a mile. Ano, ten bližší vztah, o kterém se zmiňujete, je postaven na dlouholetých zkušenostech a vstřícném publiku. Do Holešova i Buchlovic se moc těším a se mnou celá kapela.

Na jaký repertoár se mohou návštěvníci holešovského koncertu těšit?

Zazní písně, které jsem během těch bezmála třiceti let zaznamenal na různé desky v rámci mých hudebních projektů a které jsem naživo nikdy nehrál. Vedle toho zahrajeme v netradičním kabátku téměř všechny mé zásadní hity, ale i písně, které jsem si vždy přál zahrát a zazpívat. Nejen od mých zahraničních kolegů.

Připravujete ve své kariéře něco nového?

Letošní rok je pro mě osobně rokem výročním! Slavím pětadvacet let na divadelních a muzikálových prknech, slavím pětadvacet let od vzniku hudebního projektu BSP (Balage StřihavkaPavlíček), což se chystáme příští rok oslavit s našimi fanoušky pětadvaceti exkluzivními koncerty. Slavím deset let trvání mé kapely The Leaders!, která mě doprovází na sólové drá-ze. K tomuto výročí si letos na podzim nadělíme mou první Live! desku v životě. Jedná se o záznam jednoho z našich akustických koncertů a příští rok se chystám vydat další řadovou desku, a to po deseti letech! Sedmnáctého dubna jsem slavnostním představením oslavil dvouleté výročí od premiéry divadelní hry Tolik hlav, jejíž jsem autorem, režisérem a producentem. Podrobnější informace je možné najít na www.tolik-hlav.cz. Také se blíží má tisící padesátá repríza legendární rockové opery Jesus Christ Superstar, kterou uvádíme již šestou sezonu v Hudebním divadle Karlín. Jak říkám, výroční rok, plný plánů. Tak ať se vydaří všechny plány i vašim čtenářům a devatenáctého května od devatenácti hodin se budu těšit na zámku v Holešově akusticky. A živote, hyjóóó…

Předprodej vstupenek na holešovský koncert Kamila Střihavky on-line na www.holesov.info nebo osobně v Městském informačním centru Holešov

DANA PODHAJSKÁ