Předchozí
1 z 7
Další

Jan Nahodil je všestranný sportovec z Valašska. Největší vášní valašskoklobuckého třiašedesátiletého matadora je tenis. Spoustu let je úspěšným tenisovým hráčem a také organizátorem dvou velkých podniků. Založil a pořádá ATP Valašska a český seniorský okruh pro hráče nad 50 let Senior’s Tour.  

Tenista Jan NahodilZdroj: archiv Jana Nahodila

,,Narodil jsem se v roce 1957 v podhůří Jeseníků v Rýmařově. Gymnázium jsem studoval ve Vítkově u Opavy a pedagogickou fakultu v Ostravě. Tam jsem se seznámil i s manželkou Janou. V roce 1981 jsme se přestěhovali do Valašských Klobouk. Tam bydlíme dodnes. Mám dvě děti. Dcera Lucie a syn Jan žijí ve Zlíně. A podobně jako já a moje žena jsou učitelé. Takže jsme stoprocentní učitelská rodina,“ představil sebe a svoje nejbližší rodinné příslušníky Jan Nahodil.

Tenista Jan NahodilZdroj: archiv Jana Nahodila

S tenisem začal v dětství jako naprostý samouk v Rýmařově.

,,Tenkrát mě svými výkony, bojovností a herním nadšením inspiroval Jan Kodeš. A když jsem ho viděl v televizi v roce 1975 v Davis Cupu při zápase s Tony Rochem, stal se mým vzorem. Po přestěhování z Rýmařova do Vítkova u Opavy jsem za tamní klub hrál meziokresní soutěž. Závodně jsem se tenisu ještě věnoval necelé dvě sezony při studiu v Ostravě, kde jsem si dokonce jednou krátce na kurtech NHKG Ostrava chvíli zahrál i s Ivanem Lendlem. Poté jsem kariéru na několik let přerušil a k tenisu jsem se vrátil až po třicítce. To jsem ale hrával pouze tréninkové zápasy. Zlom nastal po sametové revoluci v roce 1990, kdy jsem začal pro hráče z Valašských Klobouk a okolí organizovat okruh ATP Valašska. Tento seriál s přibývajícím roky nabýval na popularitě a já věřím, že už brzy rozehrajeme jeho 29. ročník. ATP Valašska se v posledních sezonách pravidelně každý rok zúčastňuje 60 až 70 tenistů ze Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také ze Slovenska. Zároveň jsem pořadatelem dalšího okruhu a to Senior’s Tour 50 +. V něm hrají tenisoví matadoři nad 50 let z celého Česka a ze Slovenska. V tomto měření sil se konají turnaje u nás, ale i v zahraničí,“ rozpovídal se Nahodil, který v roce 2012 navštívil v Praze finále Davis Cupu, v němž Česko porazilo Španělsko a on se v hledišti setkal s takovými tenisovými osobnostmi jako Ivan Lendl, Jan Kodeš, Tomáš Šmíd, Jana Novotná a Helena Suková.

Tenista Jan NahodilZdroj: archiv Jana Nahodila

 ,,Funkce hlavního organizátora ATP Valašska i Senior’s Tour obnáší spoustu mravenčí práce před i po každém turnaji. Starosti, administrativa a vyřizování telefonních hovorů mi však dělá radost, protože mě to baví. Založil jsem webové stránky, na kterých si tenisté zjistí všechno potřebné. Na nich se seznámí s výsledky jednotlivých turnajů i průběžným pořadím v jednotlivých kategoriích. Mimo to jsem zřídil databázi pro každého hráče. Kladu důraz na aktualizaci. Tím se zvyšuje sledovanost i oblíbenost obou sérii,“ vysvětluje Jan Nahodil.

V jednotlivých turnajích bývá k vidění spousta zajímavých a dramatických zápasů.

 ,,Turnaje jsou však i příležitostí k pravidelným setkáváním hráčů, kteří si při nich svým způsobem odpočinou a odreagují od starostí běžného života,“ těší jejich hlavního organizátora.

Tenista Jan Nahodil u poháru pro vítěze Davis CupuZdroj: archiv Jana Nahodila

S pořádáním těchto turnajů, kterých je každý rok zhruba 30, souvisí i Nahodilovy tenisové úspěchy.

,,Vzhledem k mému věku jsou ale už staršího data. V minulosti jsem však několikrát získal celkové prvenství v ATP Valašska i v Senior’s Tour. Na těchto okruzích jsem vyhrál spoust turnajů. V současné době se mi daří v sérii Senior’s Tour v kategorii šedesátníků, protože mladším soupeřům už trochu nestačím,“ uznává s úsměvem tenisový veterán z Valašských Klobouk.

Ten se věnuje i dalším sportům. Za Sokol Valašské Klobouky hraje Okresní stolně tenisovou soutěž 1. třídy. Aktivně také lyžuje. Jeho nejoblíbenější destinací jsou italské Alpy. Rád rovněž jezdí na kole. Ještě je i pořadatelem oblíbeného stolně tenisového TOP 12 Valašska. Tento prestižní turnaj v letech 1996, 1997, 2004, 2006  2009 také vyhrál.

Tenista Jan NahodilZdroj: archiv Jana Nahodila

Nahodil si najde čas i na další koníčky a záliby.

 ,,Musím být stále aktivní. To mě nabíjí. Rád cestuji a relaxuji u moře, lyžuji v Alpách, poznávám cizí krajiny, tradice, kulturu a zvyky. Loni jsme například byli s manželkou tři týdny v Izraeli. A ačkoliv nejsem věřící, tak na tento zájezd stále vzpomínám. Odreagovávám se i na zahrádce. Rovněž v okruhu rodiny si nádherně odpočinu. Hlavně moji vnuci šestiletý Filip, jenž už druhým rokem navštěvuje tenisovou akademii ve Zlíně a dvouletý Jonáš mě brzy zbaví veškerých starostí. A i když mám už důchodový věk, tak stále učím,“ prozradil pořád vitální Nahodil.

Tenista Jan NahodilZdroj: archiv Jana Nahodila

Současná situace kolem koronaviru ho ovšem ubíjí.

,,Dlouho jsem se nemohl volně pohybovat, zatím nemůžu pořádat žádné turnaje. Lidé v Česku jsou ale disciplinovaní. Proto věřím, že se brzy všechno vrátí do normálního života. Všichni už to potřebujeme. Koronavirus má přesto jedno velké plus. Upevňuje rodinu, která má na sebe víc času,“ našel i pozitiva kolem nepříjemného viru sportovní nadšenec z Valašských Klobouk.

 Ten neztrácí optimismus a věří, že se ještě letos několik jeho turnajů odehraje. ,,Snad už v červnu by se to mohlo podařit,“ plánuje závěrem Jan Nahodil.