Její existence sice nebyla nikdy oficiálně potvrzená, legenda jménem Nessie však fascinuje lidstvo už celá staletí. A zatím se nezdá, že by letošní rok měl být výjimkou. Ba právě naopak. V červenci došlo již k osmému letošnímu "pozorování" bájné jezerní příšery a rok 2021 by tak mohl překonat ten předcházející…

Zatím poslední "setkání" s bájnou Nessie mají na svědomí otec s dcerou, kteří 19. července ohlásili záhadný pohyb v jezeře. "Procházeli se po kopci, který se tyčí nad vesnicí Fort August, když si v 15:20 všimli něčeho podivného. Asi dvacet minut předtím místem proplul výletní člun, v době pozorování však na jezeře žádné lodě nepluly," uvádí server Wales Online

VYHYNULÝ VELIKÁN. Mamuti žili na zemi miliony let. S ústupem poslední doby ledové vyhynuli, kromě klimatických změn jejich osud pravděpodobně zpečetili i pravěcí lovci.
Zmizení obrovských chobotnatců: Proč mamuti vyhynuli a sloni žijí dál

Jedná se již o osmé letošní pozorování legendární Lochnessky. K tomu předchozímu přitom došlo v červnu, kdy turista z Cambridge "dvě sekundy v zátoce Urquhart nedaleko tamního hradu sledoval blíže neidentifikovatelného tvora". "Ve vlnách se najednou objevil hřbet, který připomínal želví krunýř. Byl černý a měl zelený nádech," stojí podle serveru Edinburgh Live v záznamu o tomto pozorování. 

Zdá se, že letošní rok by mohl v počtu zpozorování Nessie překonat ten předcházející. Za dvanáct měsíců roku 2020 totiž došlo k jedenácti událostem. 

Legenda jménem Nessie 

O tom, že se pod temnou hladinou skotského jezera Loch Ness dějí prazvláštní věci si lidé vyprávěli od nepaměti. Nejstarší známý psaný záznam o příšeře nejasného původu, která prý straší v hlubinách jezera, pochází již z roku 565. Vypráví o tom, jak irský mnich a misionář Kolumba zachránil jednoho z Piktů, který byl kdesi u řeky Ness napaden nestvůrou. 

O věrohodnosti této legendy se však dá úspěšně pochybovat. Svatý Kolumba údajně zahnal příšeru tak, že na břehu řeky pozdvihl kříž a zvolal: "Nehýbej se. Nechoď dál. Hned se vrať zpátky." Nestvůra následně zmizela v hlubinách, přičemž se zdálo jakoby ji do nich někdo stáhl neviditelnými lany. 

Motýl Xerces modrý z přírody zmizel před osmdesáti lety, nyní je k vidění už jen v muzejních sbírkách.
Smutný příběh modrého motýla. Je prvním americkým hmyzem, kterého vyhubili lidé

Bájná Nessie se ale doopravdy proslavila až v první polovině dvacátého století. Za den, kdy se zrodila Lochnesská nestvůra, lze přitom bez přehánění označit 12. listopad 1933 - právě tehdy byla příšera poprvé vyfotografována. Dodnes byla údajně spatřena více než tisíckrát, přičemž kompletní seznam všech pozorování je k dispozici i na webu

Ve snaze přijít záhadě na kloub se dokonce pořádají různá pozorování a vědecké výpravy. Ani takřka dvouletý monitoring jezera týmem britské televize BBC, k němuž došlo v letech 2002 až 2003, však jasný důkaz existence Lochnessky nepřinesl. A údajné dřívější důkazy vědci vždy nakonec označili za omyl, v horším případě za připravený podvod. 

Odpůrci existence Lochnesské příšery mají proto stále navrch. Legenda jménem Nessie přesto stále přitahuje davy lidí.