Aktuální kauza kolem korupce v případu bývalého náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka má výraznou zlínskou stopu.

Zlínský podnikatel Michal Redl je jedním ze třinácti obviněných lidí a podvody a korupci měl dirigovat.

Kvůli kontaktům s Redlem oznámil v neděli ráno Petr Gazdík ze Suché Lozi, který má ve vysoké politice dvanáctileté zkušenosti, že na funkci ministra podá demisi.

Prostě vyvodil osobní odpovědnost a postavil se k tomu jako chlap.

Ministr školství Petr Gazdík
První změna ve Fialově vládě. Ministr školství Gazdík podá demisi

Ne tak Stanislav Polčák z Vysokého Pole, europoslanec zůstávající tak trochu mimo enormní tlak médií, kterému čelil Petr Gazdík.

Možná si říká, a některé hlasy politologů tomu nahrávají, že přece už v březnu rezignoval kvůli kritice za svou odměnu za prosazení zákona o odškodnění obcí po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na pozici místopředsedy STAN a nynější kauza se ho tak netýká.

Mimochodem poté, co po obcích chtěl zhruba osm milionů korun za prosazení zákona o odškodnění, rozeslal médiím žádost o jedenadvacetiřádkovou odpověď na články, které jeho chování kritizovaly.

Stanislava Polčáka se aktuální kauza týká ještě víc než Petra Gazdíka. Pokud Andrej Babiš říká, že Petr Gazdík má na hlavě tunu másla, Stanislav Polčák ho tam má desetkrát tolik.

Advokát rodiny Redlových je s Michalem Redlem mnohem větší kamarád než Petr Gazdík a zejména on stojí v pozadí prorůstání Michala Redla do STANu.

Policisté odvádějí v pátek 17. června 2022 lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku.
Bývalí elitní detektivové: 20 let říkáme, co je podnikatel ze Zlína Redl zač

Se Stanislavem Polčákem bude budoucnost řešit příští týden pražská organizace STAN.

Ministr vnitra Rakušan doplnil, že by „uvítal vyvození politické odpovědnosti“ i v případě Polčáka.

Nevím, na jaké další náznaky Stanislav Polčák čeká. Brusel rozhodně není daleko a Zlínskému kraji udělal Stanislav Polčák ostudy už dost. I europoslanec se může vzdát mandátu.

Pane Polčáku, udělejte to a už nikdy nekandidujte do veřejných funkcí.