„Loni jsme do Afriky poslali padesát tisíc korun na vybudování studny a vybavení škol, letos v podpoře pokračujeme poskytnutím stotisícové částky," uvedla mluvčí Otrokovic Lenka Krupková.

Připomenula, že radnice uzavřela se súdánskou vesnicí Wad Ben Naga memorandum o spolupráci v oblasti školské, kulturní a humanitární v letech 2011 až 2014. Jedním z prvních bodů spolupráce mělo být přivedení pitné vody do vesnice pomocí vybudování studny. V návaznosti na provedené geologické průzkumy to však nebylo možné.

„Na základě informací od koordinátora pomoci Pavla Onderky, který je na místě s archeologickou expedicí, jsme zvažovali vhodné alternativy. Jako nejlepší se jevila možnost použít za zdroj vody řeku Nil s tím, že finance budou využity na zakoupení filtrů pro čerpací sestavu, která má přivádět vodu z Nilu do klíčové oblasti vesnice, kde se nacházejí školy a nemocnice," přiblížil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek.

Pitná voda je pro tamní obyvatele velmi ceněnou komoditou, a tak se sami také aktivně zapojili do přípravy projektu budováním příkopů pro uložení vodovodního řadu. Tato oblast ale není jediná, kde otrokovická radnice pomáhá.

„Jedním z důležitých aspektů spolupráce je přenos zkušeností na školní mládež. Žáci již několikrát měli možnost absolvovat poutavé besedy, například s ředitelkou základní školy v Súdánu Thuirou Salih Mohamed Adam. Tímto způsobem chceme působit na hodnoty dětí a přirozenou cestou je vést k poznávání odlišných kultur a zdůrazňovat, že život v Evropě není srovnatelný s Afrikou," uvedl Budek.

Žáci měli k dispozici mnoho afrických předmětů a hudebních nástrojů, které si mohli osahat a vyzkoušet. Velkou pozornost vzbudila příprava kávy včetně jejího pražení a ochutnávky, ale také psaní na dřevěnou tabulku rákosovým „perem" a inkoustem z popele, sádla a vody, přesně tak, jak to dělají děti v Africe.

Podobnou možnost měli také občané a návštěvníci města v polovině letošního roku, kdy na náměstí a v Otrokovické BESEDĚ probíhal „Súdánský den". Lidé mohli ochutnat čerstvě praženou kávu, ibiškový čaj, cizrnové placky i červenou čočku, vše upravené, tzv. po súdánsku".

„Naproti tomu jsou ve Wad Ben Naga školy, jejichž vybavení je horší než nedostatečné. Proto část peněz, které poskytujeme, je určena na dovybavení dívčí a chlapecké školy židlemi, stoly i učebními pomůckami," dodal starosta.

Zaslala: Lenka Krupková, mluvčí Otrokovic