Exploze dvou muničních skladů ve Vrběticích opět ukazuje, jak může být jinak poklidný život regionu na kraji republiky křehký. Jasná ilustrace, že zdaleka ne všechno je v České republice v pořádku a pod kontrolou. Výbuch „muničáku" není povodní ani zemětřesením, které přijdou nečekaně a jimž lze těžko zabránit. Naopak jde o multiselhání systému, v lepším případě pouze jednotlivců.

Těžko se vžít do situace lidí, kteří museli pryč ze svých domovů. Občanů, kterým zákonitě klid nahlodávají myšlenky, že zase někdo přijde a řekne jim: Musíte pryč. Těch, kteří marně pátrají po tom, kde se stala chyba, když jim ani týdny po první explozi nikdo jasně nevysvětlil, kdo a proč selhal a kdo bude potrestán. Zasedání krizových štábů a komisí i návštěvy členů vlády jsou jim ve finále k ničemu, když stále neslyšeli jasné ujištění: Už se to nestane.

Byť to zní jako klišé, politici se pak nemohou divit, že obecně je jejich popularita velmi nízká, když lidem nedokážou zajistit v rámci možností pohodový život. Přece jen to mají v popisu práce.

David Karola, šéfredaktor Zlínského deníku