Násilí, ke kterému docházelo již v minulosti, bylo předmětem oznámení z úterního rána 21. dubna. Strážníci tentokrát zjistili, že podnapilý muž měl své střízlivé družce nadávat těmi nejvulgárnějšími výrazy a několikrát ji měl dokonce udeřit. To ovšem dotyčný popíral a naopak si na místo sám přivolal zdravotnickou záchrannou službu, které tvrdil, že od družky inkasoval tvrdou ránu do oka. Zdravotníci jej proti převezli k odbornému vyšetření do krajské nemocnice.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Nákaza v Napajedlích: uzavřená prodejna, dezinfekce a testování

Družce ze msty poničil mobil

Několik dalších dějství tohoto příběhu se odehrálo v průběhu celého dne, kdy měl dotyčný družce poškodit mobilní telefon a také se jí mstil různými schválnostmi za to, že jej odmítala vpustit do svého bytu.

"Ve středu 22. dubna ráno se pak muž sám dostavil na nedalekou služebnu MP Zlín a požádal strážníky o asistenci při převzetí svých osobních věcí. Tomu hlídka vyhověla a bývalé družce přitom poskytla také respirační roušku, neboť jak žena uvedla, všechny společné si vzal bývalý přítel," sdělil Janík.

Přibližně hodinu před polednem se pak dotyčný do bytového domu opět vrátil, na což strážníky upozornila pracovnice ostrahy z dohledové vrátnice. Hlídka MP Zlín proto zkontaktovala bývalou družku, která uvedla, že se zde muž nenachází. Před krátkou chvílí ji měl ovšem kontaktovat telefonem a sdělil jí, že hodlá spáchat sebevraždu.

S ohledem na toto sdělení se strážníci přesunuli do nejvyššího 12. patra, kde v jednom z oken na domovní chodbě spatřili dotyčného. Ten jim sdělil, že s nikým nechce mluvit a hodlá ukončit svůj život.

Ilustrační foto.
Majiteli známé zlínské pizzerie šlo o život

Sousedka je za hrdinku. Nešťastníka navnadila kávou

Hlídka MP Zlín na místo přivolala všechny složky Integrovaného záchranného systému a snažila se dotyčného přesvědčit, aby od svého záměru upustil. Krizovou komunikaci následně převzala hlídka Policie ČR, ale rozhodující roli nakonec sehrála jedna ze sousedek. Když viděla, co se na chodbě před dveřmi jejího bytu odehrává, nabídla muži v okně kávu. Tu dotyčný přijal, a když se na okamžik zaklonil zpět do chodby, mohli policisté společně se strážníky provést pohotový zákrok. Dotyčného pevně uchopili a vtáhli jej z okna zpět na domovní chodbu.

Pavel Janík doplnil, že po provedeném orientačním vyšetření, které prokázalo přes 2,5 promile alkoholu v dechu, rozhodl lékař o umístění muže v protialkoholní záchytné stanici a následném vyšetření v psychiatrické nemocnici.

I když život nepřináší jen příjemné a radostné chvíle, je dobré si uvědomit, že každá, byť i ta nejkomplikovanější situace, má vždy několik řešení. Sebevražda je však řešením konečným a nezvratným. Člověk, který o sebevraždě vážně uvažuje, obvykle vysílá určité signály. Jedná se v podstatě o volání o pomoc, ke kterým by nemělo být jeho sociální okolí, zejména pak nejbližší rodina a přátelé, neteční. Pojmenování problému, hledání alternativního řešení, uvolnění emocí či dohoda o odložení sebevraždy mohou být cestou k záchraně lidského života. Ani sebelepší intervence však není zárukou toho, že sebevražda nebude spáchána. (Pavel Janík I. zástupce ředitele MP Zlín)