Krátce před polednem v pondělí 15. srpna se tam srazil autobus, který vezl zájezd německých turistů do Vysokých Tater, s kamionem a osobním autem značky Opel Zafira.

Právě to pravděpodobně hromadnou nehodu zavinilo. Dvaadvacetiletý slovenský řidič totiž zřejmě spěchal a když předjížděl autobus, nestačil uhnout protijedoucímu kamionu.

„Dvaadvacetiletý řidič osobního vozidla jel směrem od Vyškova na Uherské Hradiště,“ informovala Deník kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová a dodala, že samotné místo střetu se nachází v blízkosti benzinky směrem na Vyškov.

„Řidič chtěl předjet autobus. V té chvíli však jelo v protisměru nákladní auto s přívěsem, za jehož volantem seděl třiatřicetiletý řidič. Muž v osobním autě chtěl střetu zabránit, to se mu však nepodařilo. Nákladní auto dostalo smyk, přejelo do protisměru a narazilo do autobusu,“ vysvětlila kroměřížská policejní mluvčí.

Během události se těžce zranilo pět lidí: všichni tři řidiči, spolujezdec v osobním autě a jedna žena v autobuse.

Přibližně dvě hodiny poté, co se trojice vozidel střetla, však řidič slovenského osobního auta svým zraněním podlehl, ačkoli byl na urgentní příjem transportován vrtulníkem.

„Utrpěl především zranění hlavy a mozku, která byla neslučitelná se životem. Po druhé hodině odpoledne lékaři bohužel konstatovali smrt,“ potvrdil Deníku mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Další dva cestující ve vážném stavu byli převezeni do nemocnice v Kroměříži. Tam jim museli lékaři ošetřit poranění hlavy a horní končetiny. „Další cestující utrpěl otevřené poranění břicha a byl urychleně převezen do Uherského Hradiště,“ shrnul za krajskou záchranku Petr Olšan. Další čtyři zraněné si převzala záchranná služba Jihomoravského kraje. Tím ale bohužel výčet zraněných nekončí.

„Dalších patnáct odjelo speciálně přistaveným autobusem. Jednalo se spíše o oděrky, které lidem ošetřili zdravotníci v Uherském Hradišti,“ dodal Olšan. Mimo policii a zdravotníky měli plné ruce práce také hasiči, kteří vyprostili tři osoby v kritickém stavu. „Poté jsme dál pomáhali zdravotníkům,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

„Jelikož v autobuse cestovalo větší množství starších lidí, bylo nutné zajistit jim péči a nezbytný servis,“ vysvětlil mluvčí hasičů a dodal, že cestující nasměrovali do stínu, zajistili dostatek tekutin a stravu.

Podporu po psychické stránce zase zajistila psycholožka, která spolupracovala s delegátkou a tlumočnicí zájezdu.

„Vynášeli jsme osobní věci a léky, které cestující potřebovali a v autobuse nechali,“ objasnil Mitáček.

Vzhledem k rozsahu nehody museli také hasiči věnovat pozornost zajištění vraků proti požáru.

„Z vozidel uniklo hodně paliva a olejů. Likvidovali jsme je sorbenty, bylo ale nutné použít jich více, než je běžné,“ řekl Mitáček.