Přístroje s GPS technologií, jako jsou i běžné mobily, pomáhají určit polohu jejich majitele

„Stalo se nám, že jsme nedávno obdrželi na krajském operačním středisku zlínských hasičů žádost policie o asistenci při pátrání po pohřešované osobě. Jednalo se o běžkaře, který se ztratil poblíž Pulčína na Vsetínsku," popsal jeden z případů, kdy sehrál mobilní telefon hlavní roli, krajský mluvčí hasičů Libor Netopil.

Po hodinách strávených v mrazivém počasí a na sněhu silně podchlazený a zraněný běžkař se záchranáři obtížně komunikoval. Život mu zachránil právě mobilní telefon, který záchranáři nakonec zaměřili a poskytli muži pomoc takřka v hodině dvanácté.

Záchranáři lidem radí, jak je důležité, aby si na cesty, túry či procházky v neobydleném terénu vzali mobilní telefon. A pochopitelně se přesvědčili, že mají jeho baterii dostatečně nabitou.

„Jak složky policie, tak naše operační středisko v minulosti prověřovaly pomocí mobilních buněk operátorů několikrát polohu volajícího o pomoc. Jedná se o věc, kterou lze velmi dobře využít hlavně při pátrání po osobách v terénu či v bytě. Operační střediska složek Integrovaného záchranného systému jsou datově propojena. Proto spolu mohou navzájem komunikovat a předávat si informace o hledané osobě a její poloze," upozorňuje Netopil.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje vyhledávací zařízení, které lokalizuje mobilní telefony, na rozdíl od hasičů a policie nemá. Petr Olšan, její tiskový mluvčí, vysvětlil, jak záchranná služba v těchto případech pracuje.

„Jsme součástí Integrovaného záchranného systému. Pokud k nám postižený volá a potřebuje pomoc, do doby, než k němu záchranáři dorazí, spolupracujeme s ním prostřednictvím telefonické asistence neodkladné resuscitace. Pokud se stane, že postižený upadne do bezvědomí či jiného život ohrožujícího stavu a není schopen hovořit, evidujeme u nás telefonní číslo, odkud nám bylo voláno, a ve spolupráci s hasiči i policií vyšleme postiženému okamžitou pomoc," uvedl Olšan.

Jak to funguje?

Možnosti, které mobilní telefony mimo jiné při záchraně lidských životů přinášejí, se technologicky neustále vylepšují. Trh nabízí desítky typů přístrojů s různým stupněm zjednodušení pro rozličně zručné uživatele.

„Jde o rozsah od mobilů, kde člověk stiskne tlačítko, když se mu něco stane, až po GPS trackery, které automaticky identifikují pád uživatele, zalarmují asistenční službu, zavolají na předem nastavená čísla, předají GPS souřadnice formou SMS a podobně," vysvětlil Filip Kůžel, šéfredaktor specializovaného časopisu MobilMania.cz.

„Lokalizovat je možné každý mobil podle toho, k jakým vysílačům je přihlášený a jak silný signál z nich přijímá. Taková lokalizace je ale jen přibližná ve městech jde o přesnost na bloky domů, ve volné krajině to mohou být kilometrové nepřesnosti. GPS čip integrovaný v mobilu určí polohu s přesností na metry, problém ale je, že v budovách nebo pod zemí signál GPS chybí," upřesnil Kůžel.

JANA ZAVADILOVÁ