V lese u Lukovečku si ji s divočákem spletl o rok mladší myslivec a vystřelil po ní. Žena musela na operaci, nimrodovi hrozí až čtyři roky vězení.

Drama se odehrálo v sobotu ráno, kdy se brigádnice vydala do lesa natírat stromky proti okusování lesní zvěří.

„V tutéž dobu procházel stejným lesem myslivec, který ten den neměl na lovu štěstí. Po cestě z lesa uviděl mezi smrčky pohyb něčeho šedivého a uslyšel šramot," přiblížila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V domnění, že je kousek od něj divoké prase, vzal muž svou nabitou zbraň a vystřelil směrem, odkud uslyšel zvuk a viděl pohyb.

„Vzápětí jej polil studený pot. Po výstřelu totiž z lesa uslyšel lidský výkřik," líčila mluvčí.

Střelec hned utíkal na místo, kde uviděl ležet schoulenou ženu v zeleném oblečení, jež splývalo s lesním porostem. Držela se za břicho.

„Odhodil zbraň a snažil se ženě poskytnout první pomoc a mluvit s ní, aby neztratila vědomí," uvedla Kozumplíková.

Zavolal také zdravotníky i policisty.

Přivolaná lékařka konstatovala, že žena utrpěla průstřelem břicha těžké zranění a nařídila její odvoz do nemocnice na operaci. Zraněná žena už je mimo přímé ohrožení života.

„Myslivce prověřujeme pro přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Za mřížemi by mohl strávit až čtyři roky," uvedla Monika Kozumplíková.

Návštěvníkům lesa a lesním pracovníkům doporučila, aby nosili výrazné oblečení jasných barev, případně reflexní doplňky v zájmu ochrany vlastního života a zdraví.

S tím souhlasí také předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček. V tomto případě je podle něj vina lovce zcela jasná.

„Není nic, co by jej omlouvalo. Jednoznačně chyboval. Prakticky ve všem, v čem se chybovat dalo. Je to selhání jednotlivce," řekl Zubíček.

Zásadním pochybením podle něj bylo to, že lovec pálil po něčem, co dobře neviděl. Nemohl si tedy být jistý, na co vlastně střílí.

„Nemůžeme střílet, kam a co nás napadne. V tomto případě se měl myslivec nejprve přesvědčit, zdali se skutečně jedná o divoké prase a pokud by tomu tak bylo, pak jestli vůbec může vystřelit. Aby nestřelil třeba bachyni od selat," uvedl Michal Zubíček.

Zdůraznil, že bezpečnost se zbraní je jednou z prvních věcí, kterým se adepti myslivosti učí. V kurzech myslivosti i při praktických zkouškách.

„Nikdy nesmí střílet, kam nevidí. Například na horizont. Nemůžou vědět, co je za ním. A střela z kulovnice je smrtelně nebezpečná i na pět kilometrů," upozornil Michal Zubíček.

Podle jeho slov se však naštěstí podobné nehody stávají jen velmi zřídka.

„V republice je sto tisíc myslivců a v lesích každoročně padne několik milionů výstřelů. Počet podobně nešťastných zásahů by se přitom dal spočítat možná na prstech jedné ruky," dodal myslivec s tím, že chybu jeho kolegy u Lukovečku to samozřejmě nijak neomlouvá.

Co se počtu střelných zranění při honech a lovu v lesích na Valašsku týká, dávají Michalu Zubíčkovi za pravdu i policisté.

„Přímo v regionu se za několik posledních let nestala žádná podobná událost a jsme tomu rádi. Doufáme, že to tak ještě dlouho vydrží," potvrdila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Připomněla, že policisté myslivce také pravidelně kontrolují. Vloni prověřili přímo na honech 332 příslušníků Hubertova cechu. Pochybil jen jediný, když u sebe neměl průkaz zbraně. Jinak byli všichni vzorní.