První nehoda se odehrála v odpoledních hodinách u Stříteže nad Bečvou na Valašsku, kde se s motocyklem srazilo osobní auto.

„Na místo byli ihned vysláni profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí a hasiči města Rožnov pod Radhoštěm,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Motocyklista se při střetu těžce zranil, hasiči mu do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby poskytovali první pomoc.

„Zranění byla však vážná, proto pro muže přiletěla letecká záchranná služba, která zraněného transportovala do nemocnice v Ostravě,“ doplnila Javoříková s tím, že v osobním voze cestovala pouze řidička, která vyvázla bez zranění.

Hasiči se postarali o protipožární opatření, odpojili baterie a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbentem. Na závěr pomohli s naložením motocyklu na odtahový vůz a uklidili vozovku od střepů a úlomků. Příčinu a okolnosti nehody vyšetřují policisté. V době zásahu složek IZS byla silnice obousměrně uzavřená a policisté odkláněli dopravu po objízdné trase.

Nedala přednost

Druhá vážná nehoda se stala krátce před sedmnáctou hodinou na Palackého náměstí v centru Vizovic na Zlínsku.

„Řidička osobního vozidla zřejmě přehlédla motorkáře a narazila do něj. Motorkář po nehodě spadl na komunikaci, první pomoc mu poskytli kolemjdoucí, následně ho záchranáři převezli do nemocnice s těžkým zraněním,“ popsala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Upřesnila, že jednačtyřicetiletá žena řídila vůz značky Opel Meriva a jela ve směru od centra Vizovic. Na náměstí Palackého chtěla odbočit vlevo, nedala ale přednost protijedoucímu třiačtyřicetiletému řidiči na stroji Yamaha, který přijížděl do centra Vizovic od Zlína.

„Přestože se jí chtěl řidič motocyklu vyhnout, bohužel došlo ke srážce a zranění motorkáře,“ poznamenala Kozumplíková.

Řidička cestovala společně s malou dcerou, kterou zdravotníci také převezli do nemocnice na vyšetření. Dechové zkoušky u řidičů byly negativní, škoda na dopravních prostředcích činí předběžně asi 140 tisíc korun.

Hasiči i v tomto případě zajistili protipožární opatření a zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny. Pomohli také s naložením vraku motorky i automobilu na odtahový vůz. „Na závěr uklidili z vozovky použitý sorbent a střepy z obou dopravních prostředků,“ doplnila mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Okolnosti dopravní nehody vyšetřují dopravní policisté ve spolupráci s kriminalisty. „Upozorňujeme všechny motocyklisty jako jedny z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, aby co nejvíce dbali na svou bezpečnost mimo jiné používáním vhodného oblečení a reflexních doplňků,“ uzavřela mluvčí policie Monika Kozumplíková.