„Běžel jsem k tomu místu a viděl, jak šofér visí z kabiny. Byl zaklíněný a nemohl ven. Hned jsem volal sanitku a zůstal s ním po celou dobu. Komunikoval se mnou,“ vyprávěl muž, který pracuje jako železničář.

Nepřál si však uvést své jméno. Nic podobného prý ještě nezažil.

„Ještě teď jsem z toho dost špatný,“ svěřil se.

K havárii došlo krátce před sedmou hodinou ranní. Mohl za ni zraněný osmašedesátiletý šofér avie, který nerespektoval výstražná světelná a zvuková znamení. Střet byl takřka nevyhnutelný. Na místo ihned vyrazili zdravotníci, policisté a hasiči. Ti pomáhali vytáhnout zaklíněného šoféra.

„Muž zůstal po nárazu viset z kabiny. Nohy měl zaklíněné pod pedály a tělo měl skřípnuté mezi otevřenými dveřmi vozu a vnějším ochranným oplocením u dráhy. Pomocí hydraulických nůžek jsme odstřihli sloupek plotu a tím uvolnili sevření. Teprve pak jsme muže mohli vytáhnout ven a předat ho do péče lékařů,“ popsal mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Šoféra pak sanitka s vážnými zraněními odvezla na oddělení ARO do zlínské nemocnice.

„Muž měl vícečetná poranění. Měli jsme podezření na vážná poranění v oblasti pánve, nohou a žeber. Při převozu s námi komunikoval,“ informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Zraněný byl rovněž i posunovač vlaku, který stál v době střetu na stupátku lokomotivy. Těsně před nárazem seskočil na zem a zranil si koleno. To mu zdravotníci ošetřili a pak ho odvezli ke kontrole do nemocnice.

Podle svědků dochází na tomto přejezdu často porušování předpisů a nekázeň řidičů je tu pravidelným jevem.

„Je tu řada kolejí za sebou. Řidiči často vjedou na přejezd, aniž by čekali na vlak nebo počkají, jak projede první a pak vyrazí na koleje. Často však jede i víc souprav najednou a nikdo nečeká, až se signalizace vypne. Byla to tedy jen otázka času, kdy se tu něco stane,“ reagoval dělník Martin Plšek.

„Je to tu opravdu nepřehledné. Sám jsem viděl několik aut jet přes koleje, i když svítila signalizace blížícího se vlaku. Měli by tu dát závory,“ mínil zase Petr Kolář.

Hrůzně vyhlížející nehoda však nikoho nenechala klidným.

„Je to děs. Sám tady jezdím s nákladním autem a musím říct, že mi vstávají chlupy na těle,“ svěřil se Josef Partyka.

Dopravní nehoda zcela zablokovala průjezd přes železniční přejezd asi na dvě hodiny. Osobní vlaková doprava mezi Zlínem a Vizovicemi touto nehodou nebyla nijak ovlivněna.