Mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková uvedla, že při nehodě došlo k proražení jedné palivové nádrže kamionu, ze které začala na silnici a do půdy na jejím okraji vytékat nafta. Před příjezdem hasičů takto uniklo přes 300 litrů paliva.

„Dalších čtyři sta litrů hasiči zachytili do barelu. Uniklou naftu na silnici zasypali sorbentem. Taktéž provedli u vozidel protipožární opatření a odpojení autobaterií,“ doplnila Javoříková.

Právě masivní únik nafty do půdy byl tím největším problémem, kvůli kterému se nakonec likvidace následků nehody protáhla na mnoho hodin. Velitel zásahu na místo povolal zástupce životního prostředí a vodovodů a kanalizací, neboť k úniku došlo v ochranném pásmu vodního zdroje s pitnou vodou pro Vsetínsko. „Hrozila kontaminace spodních vod,“ řekla Javoříková.

Převrácený kamion, ilustrační foto.
VIDEO: Při havárii kamionu mezi Vsetínem a Ústím unikla nafta, provoz je omezen

Po vyhodnocení vážnosti situace padlo rozhodnutí odbagrovat a odvézt půdu, do níž nafta vsákla. Není vyloučené, že bude muset být odstraněná i část povrchu silnice, pod kterou palivo proteklo. V době zásahu byl provoz na silnici sveden pouze do jednoho jízdního pruhu, což značně mělo z následek vznik dlouhých kolon po celém Vsetíně. Řidiči v nich strávili desítky minut.

Likvidace následků nehody se protáhla až do pozdních večerních hodin, kdy hasiči pomohli s odtažením nepojízdných vozidel a uklidili silnici od velkého množství použitého sorbentu a od střepů a úlomků z aut.