„Ke gymnastice mě přivedla maminka. Byla to pak dobrá průprava pro sportovní aerobik, se kterým jsem začala v jedenácti letech. Dostala jsem se k němu přes kamarádku, která říkala, že ji to baví. S odstupem času musím říct, že to určitě byla dobrá volba," konstatuje Silvie Galíková.

Aerobiku se začala hned věnovat profesionálně a brzy na ni čekaly první závody.

„Dojížděla jsem do Prahy, trénovala jsem s Olgou Šípkovou," vysvětluje dívka. Za svou sportovní kariéru získala několik prestižních ocenění, například juniorské mistryně světa ve sportovním aerobiku či mistryně Evropy v aerobiku.

„Pod vedením Olgy Šípkové jsme v týmových sestavách získaly tituly mistrovství světa i Evropy. Později, když jsem zase cvičila sama za sebe, jsem se dostala do seniorské kategorie, kde byla už větší konkurence. Tehdy jsem byla druhá na mistrovství Evropy a pátá na světě," vysvětluje.

„To byl už i poslední rok mé závodní kariéry, pak jsem skončila. Když se ohlédnu, troufám si říct, že jsem byla úspěšná. Myslím si, že jsem skončila v tom nejlepším," konstatuje.

Silvie Galíková se však může pochlubit i něčím jiným, než jsou „jen" světové a evropské šampionáty. Před čtyřmi roky byla také jednou z finalistek soutěže Miss Aerobik.

„Bylo nás víc holek a společně jsme jely do Olomouce na oblastní kolo a dostala jsem se do finále. Nečekala jsem to, jely jsme tam ze srandy, zkusit to. Byla to ale dobrá zkušenost a vůbec nelituji, že jsem se přihlásila. Oproti klasickým soutěžím krásy má tahle výhodu, že se opravdu snoubí krása se sportem," myslí si vrcholová sportovkyně, která teď především trénuje. Cvičí stále ráda, ale už pouze rekreačně. Pod svými křídly teď má jak malé dívky, tak i ty osmnáctileté.

„Doba se změnila, aerobik je dnes na úplně jiné úrovni, než když jsem začínala s cvičením já. Je určitě náročnější a už malé děti se učí věci, které jsme v jejich věku vůbec nedělali. Trénování mě však hodně baví, dětem můžu předávat své zkušenosti, které jsem doposud nabrala. Pracuje se mi s nimi dobře, jsou roztomilé a vděčné," doplňuje Silvie Galíková. (paš)

Kdo se bude moci pyšnit titulem Miss Aerobik Olomouc 2013, se dozvědí všichni ti, kteří 8. června dorazí do olomoucké Čajkarény. Koná se zde soutěž Miss Aerobik Olomouc Open. Prvních deset finalistek má možnost postoupit do celorepublikového semifinále a následného finále soutěže Miss Aerobik 2013, která má již sedmnáctiletou tradici.

„Soutěží se v pěti věkových kategoriích, minimiss 6 až 9 let, kadet 10 až 13 let, junior 14 až 17 let, miss 18 až 27 let, missis 28 let a více. Účastnice čeká cvičení podle zkušeného lektora. Postupující do druhého kola nemine kratičký rozhovor s moderátorem na vybrané téma," uvedla za pořadatele Denisa Všetíčková. Moderátorem a lektorem pro hlavní kategorii bude Jiří Gruntorád. Zájemkyně se mohou hlásit na e-mailu missaerobikolomouc2013@email.cz.