Jaké byly kritéria pro vyhlášení nejlepšího akademického futsalisty roku 2019?

To je spíš otázka pro někoho povolanějšího. Ale věřím, že jsem tuto pro mě velmi cennou individuální trofej získal na základě stabilních a kvalitních výkonů.

Sezonu jste s Univerzitním výběrem Zlína zakončil čtvrtým místem na Českých akademických hrách v Brně. Jak probíhal finálový turnaj futsalových vysokoškoláků?

V základní skupině jsme porazili tým VŠB Ostrava 2:0 a Ústí nad Labem 4:2. V semifinále jsme po penaltovém rozstřelu podlehli celku z pražské Karlovy Univerzity a v souboji o bronz nám Ostrava vrátila porážku ze skupiny a se Severomorany jsme prohráli 2:5. Kromě duelu o třetí místo jsme odehráli dobrý turnaj. Chtěli jsme však skončit na některé z medailových pozic. Konkurence byla ovšem velká.

Rusavská padesátka
Na startu Rusavské padesátky se objeví také bikeři z Willier FORCE squadra corse

Kdy jste s futsalem začínal?

Aktivně se mu věnuji pět let. Ale okrajově jsem se mu věnoval už na střední škole. Tenkrát jsme se zlínskou Obchodní akademií vybojovali na mistrovství republiky ve středoškolském futsalu stříbrnou příčku.

Jak se vyvíjela Vaše futsalová kariéra?

Ta je zatím spojená pouze se Zlínem. Se zlínským mužstvem VŠSK hrajeme druhou ligu. Futsal mně baví, proto mu věnuji hodně volného času a energie. Sice jsem měl už několik nabídek z první i druhé ligy, ovšem i příští sezoně je pro mě prioritou hrát za Zlín. Ten reprezentuji od založení klubu od roku 2014.

Na jakém postu hráváte?

V minulosti jsem byl útočník. Moje role se ale oproti začátkům trochu pozměnila. Ve futsalu jde spíš o rozestavení. Proto jsem se postupně dostal do role posledního hráče s tím, že chci řídit hru našeho týmu.

Jak hodnotíte poslední druholigovou sezonu VŠSK Zlín?

V ní jsme skončili na 7. místě. Hodnotím ji ale pozitivně. Odehráli jsme spoustu povedených duelů. Vážím si hlavně zápasů, ke kterým jsme odcestovali v oslabené sestavě. Většinou to bylo proti favoritům. Přesto jsme v těchto utkáních podávali dobré výkony.

Které duely se Vám nejvíc povedly. Na které nejraději brzy zapomenete?

Nejvíc se mi povedl souboj s Jakubčovicemi. V něm jsem vstřelil dvě branky. Proti Hodonínu jsem si připsal tři asistence. Naopak nerad vzpomínám na partii v Loučkách, kde jsme nezvládli druhý poločas. Také mě mrzí, že jsme podcenili střetnutí s USK Ostrava. Téměř celou sezonu mně ale brzdilo nepříjemné zranění. Měl jsem vyhřezlou ploténku. Proto moje výkony nebyly takové, jaké bych si představoval.

 Na které zápasy v kariéře se nedá zapomenout?

Těch je víc. Hodně jsem si užíval postupové utkání v Českém poháru přes Jeseník a tým VŠB Ostrava. Také jsem si v semifinále národního poháru dvakrát před domácí zaplněnou halou zahrál proti Chrudimi. Prestižní byly i souboje s Uherským Hradištěm. Zapomenout se nedá i na spoustu duelu, v nichž jsme o výhře rozhodli až několik sekund před koncem zápasu.

Za svoje výkony jsem byl už nominován i do akademické reprezentace Česka. Kterých akcí jste se zúčastnil?

V širší nominaci reprezentace jsem byl už v průběhu sezony 2017-2018. V roce 2018 jsem si zahrál na akademickém mistrovství světa v Kazachstánu. Tenkrát jsme skončili šestí. Bohužel nás jediný gól ve skupině odsoudil hrát ve čtvrtfinále proti velkému favoritovi o pozdějším světovým šampionům Rusku. V Kazachstánu jsme porazili Bělorusko, Nový Zéland a Polsko. Naopak prohráli jsme s domácím celkem, Ruskem a Thajskem.

Klobucká kola 2019
Zápisník Lubomíra Hotaře

Jak je Vaše dosavadní reprezentační kariéra?

Užívám si už jenom skutečnost, že v reprezentaci trénuji s národním znakem na hrudi. Také jsem si vyzkoušel trochu jiný futsal a nasbíral jsem spoustu nových zkušeností. Poznal jsem spoustu skvělých lidí a nových kamarádů z první i druhé ligy.

Jaké máte nejhezčí futsalové zážitky v kariéře?

Kromě účasti v světovém šampionátu v Kazachstánu. Jsem skvělé futsalové chvíle zažil i na světových univerzitních hrách v Římě a Barceloně.

Naopak ty nejhorší?

Ve Zlíně máme těžký začátek každé nové sezony. Složitě se nám shání finanční prostředky na její pokrytí. Nepříjemná jsou samozřejmě také zranění. Sledovat zápasy z lavičky, kdy nemohu mužstvu pomoct na hřišti je stresující.

S kým se Vám na hřišti nejlépe spolupracuje?

 S kýmkoliv, kdo má o futsal zájem. V součastném období máme ve Zlíně skvěle poskládané mužstvo, které se futsalem baví. To mně pořád motivuje.

Jak často trénujete a jak se udržujete v kondici?

Časové a finanční možnosti nám dovolují, že ve Zlíně máme trénink jedenkrát za týden pozdě večer. Ale všichni v našem mužstvu jsme vytíženi i velkým fotbalem. Proto s tím nemáme problémy. Fotbalové tréninky mám třikrát týdně. Také chodím do posilovny a hodně jezdím na kole. Občas si zahraji squash a tenis. V zimním období chodím plavat z městských lázní ve Zlíně.

Jaké máte koníčky a záliby. Při čem si nejvíc odpočinete?

Kromě sportu v posledních letech s přáteli hodně cestujeme a poznáváme nové země. Jinak mám rád aktivní odpočinek. Ovšem nepohrdnu ani příjemným wellness pohybem, kde se mi skvěle relaxuje.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo a nápoj?

 Žádné oblíbené jídlo ani nápoj nemám. Snažím se jíst zdravě. Nicméně občas si dám dobrý steak, nebo hamburger.

Jaká je Vaše vysněná dovolená?

 Určitě se chci jednou podívat do Ameriky. Také mně láká poznávat krásy Skandinávie, Thajska a chystám se navštívit Kubu.

 Jak jste v průběhu letošního léta relaxoval?

Byl jsem s přáteli v Turecku, Slovinsku a Rakousku. V Turecku jsme leželi u moře, ve Slovinsku chodili po horách, obdivovali vodopády a vyzkoušeli si canyoning. V Rakousku jsme jezdili na kole v horách po místních stezkách.

Kdy zahájíte přípravu na novo druholigovou futsalovou sezonu?

 Druhá liga nám začíná 27. září utkáním v Loučkách. Všichni v našem zlínském mužstvu se zatím připravujeme ve svých fotbalových klubech. První futsalový trénink proto budeme mít až na začátku září.

FC Ajax Bezměrov
Fotbalový zápisník Lubomíra Hotaře