Termínový kalendář byl schválen Světovou radou FIA, čtyři podniky se pojedou na nezpevněném šotolinovém povrchu a stejný počet rally na asfaltu.

Evropský šampionát přešel od letošní sezony pod nového promotéra společnost WRC Promoter GmbH se sídlem v německém Mnichově, jenž patří do seskupení nápojového giganta Red Bull. Promotér seriálu FIA Mistrovství světa v rally (WRC) zajišťuje i práva pro ERC, což bylo pro tento šampionát důležitým posunem ve světě rally. I v nadcházející sezoně nejsou mezi těmito prestižními seriály žádné termínové kolize, navíc soutěže obou šampionátů nebudou následovat v dalším týdnu, ale bude zde alespoň týdenní pauza.

Jiří Hanák s vozem Škoda Fabia Rally 2 se stal vítězem 4. ročníku Multi - S Rally Kroměříž, která v pátek a sobotu proběhla v okolí Kroměříže.
OBRAZEM: Kroměřížskou rally ovládli domácí Hanák, Bisaha a Zedník

To byl i hlavní důvod posunu termínu Barumky do předposledního prázdninového víkendu ze strany promotéra. „Harmonogram podniku bude vycházet z osvědčené podoby rychlostních zkoušek v letošním roce. V pátek pojedeme opět Super rychlostní zkoušku v nočních ulicích krajského města. V sobotu jsou na programy dva průjezdy trojicí rychlostních zkoušek a stejná skladba je připravena na neděli. Celkem pojedeme 13 měřených testů,“ pověděl Miloslav Regner, předseda organizačního výboru.

Zlínská rally bude v příštím roce již kulatých čtyřicet let součástí mistrovství Evropy, neboť poprvé se jelo o evropské body ve Zlíně již v roce 1984!

Pevnou součástí barumky je v posledních letech neodmyslitelně Star Rally Historic. Oblíbená rally, která vyrostla do plnohodnotného podniku a pevný pilíř českého šampionátu historiků, se uskuteční v příštím roce již popatnácté. „Star Rally začne tradičně na městském okruhu a poté proběhne opět v obou víkendových dnech. Diváci se mohou těšit i v příštím roce na demonstrační jízdu Rally Legend, která bude končit v sobotu,“ uvedl Jan Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

Nováček fotbalové divize E z Otrokovic SK Baťov 1930 na podzim zazářil a se 25 získanými body okupuje čtvrtou příčku. Foto: archiv klubu SK Baťov
V Baťově jsou pyšní! Jak trenér Gerych zhodnotil podzim? Koho chtějí získat?

Se zveřejněním kalendáře ERC na rok 2023 jsou připraveny pro soutěžní týmy a posádky nové výzvy. Zcela nový podnik se uskuteční ve Švédsku a do evropského kalendáře se vrací rally v Maďarsku, která začátkem října uzavře finálovým kolem evropský šampionát. Poprvé v současném formátu ERC míří šampionát na sever Evropy do Švédska, kde proběhne v termínu 7. až 8. července Royal Rally of Scandinavia. Soutěž bude hostit švédský region Värmland, kde se dlouhou dobu jezdil v únoru známý podnik mistrovství světa. „Jsme velmi nadšeni, že pojedeme do Švédska a po třech letech zpět do Maďarska. Každý fanoušek rally pozná švédský podnik na sněhu, ale návrat do Värmlandu v létě přinese zcela nový prvek kalendáře. Organizační tým Rally Hungary v zákulisí neuvěřitelně tvrdě pracoval a jsme spokojeni, že udělali vše, co jsme z jejich strany vyžadovali, aby se vrátili zpět do mistrovství,“ řekl Ian Campbell, manažer ERC.

Bývalý záložník ligového Zlína Lukáš Motal působí ve Skašticích jako hrající trenér divizního výběru. Foto: archiv klubu
Fotbaloví amatéři na Zlínsku pozor! Na jaře se hraje o dvě místa na ME

Zbytek kalendáře má podobnou skladbu jako v letošním roce. Sezona začne začátkem března na portugalské šotolině při Rally Serras de Fafe e Felgueiras se světoznámým skokem v Power Stage, která se pojede i v příštím roce s bonusovými body. Seriál poté opět zavítá na Kanárské ostrovy, kde se pojede aslfaltová Rally Islas Canarias. Poté následují dvě šotolinové rally v Polsku a v Lotyšsku. Druhou polovinu sezony zahájí zmíněná nová soutěž ve Švédsku a poté dva tradiční asfaltové podniky Rally di Roma Capitale v Itálii a Barum Czech Rally Zlín. Závěrečným podnikem sezony bude vracející se soutěž v Maďarsku. Všechny soutěže budou zahrnovat kategorie ERC, ERC3 a ERC4, zatímco Junior ERC se nepojede v Portugalsku a ve Španělsku. Z logistických důvodů vypadla ze seriálu po dlouhých letech atraktivní Azorská rally uprostřed Atlantického oceánu.

(ror)

Kalendář Mistrovství Evropy v rally 2023 (ERC)
11. – 12. 3. Rally Serras de Fafe e Felgueiras (Portugalsko)
5. – 6. 5. Rally Islas Canarias (Španělsko)
20. – 21. 5. 79th Rally Poland (Polsko)
17. – 18. 6. Tet Rally Liepāja (Lotyšsko)
7. – 8. 7. Royal Rally of Scandinavia (Švédsko)
29. – 30. 7. Rally di Roma Capitale (Itálie)
18. – 20. 8. Barum Czech Rally Zlín (Česká republika)
7. – 8. 10. IV. Rally Hungary (Maďarsko)