„Snažili jsme se jít s cenou jen minimálně nahoru, aby byla soutěž dostupná nejen pro návštěvníky z ciziny, ale i pro naše diváky. K navýšení došlo kvůli vyšší DPH a dalších nákladů spojených s pořadáním Barumky," vysvětlil zástupce ředitele soutěže Jan Regner.

V praxi to znamená, že jednorázové vstupné na jednotlivé rychlostní zkoušky po᠆draží na 80 korun oproti loňským 70, permanentka na veškeré akce po dobu všech čtyř dní pak stojí 220 korun. V porovnání s loňskem tedy zdražila o dvacetikorunu.

„Při srovnání s dalšími podobnými akcemi u nás typu motoristické Velké ceny Brna se držíme ještě stále na spodní hranici. Navíc i podniky nižších kategorií v zahraničí přijdou návštěvníky na mnohem více peněz," doplnil zástupce ředitele soutěže.

Ten zároveň potvrdil, že letošní ročník nabídne divákům u televizních obrazovek exluzivní novinku v podobě přímých přenosů ze dvou rychlostních zkoušek – ze sobotních Slušovic a nedělního Majáku.

„Zatímco na Eurosportu se dá očekávat, že přímý přenos přeruší komerční pauzy, na sportovním kanále České televize by se mělo vysílat bez reklam," přidal další perličku Jan Regner.

Do Zlína by se podle organizátorů opět měla sjet kvalitní konkurence z celého světa a pravděpodobně nejsilnější startovní pole ze všech letošních závodů zařazených do prestižního kalendáře seriálu IRC.

„Trochu komplikací nám způsobila skutečnost, že pouhý týden před Barumkou se jede v sousedním Německu závod mistrovství světa, proto jsme zvolili tak netradičně pozdní termín. Chtěli jsme se totiž vyhnout souběhu s jinými motoristickými akcemi v našem regionu a věřím, že fanoušci toho využijí a opět dorazí v hojném počtu," prozradil ředitel soutěže Miloslav Regner.

I přes velkou popularitu zlínského podniku zároveň přiznal, že stávající stav, kdy je Barumka součástí IRC a mistrovství Evropy, je pravděpodobně maximem možného. Do mistrovství světa se pořadatelé netlačí.

„Nemělo by to ani smysl. Už loni se o to pokoušela Bohemka, ale nepořídila. Světoví výrobci chtějí závody především v těch zemích, kde je velký trh, a Česká republika s deseti miliony obyvatel pro ně příliš zajímavá není. I proto jsme se už před čtyřmi lety rozhodli pro účast v šampionátu IRC a dnes toto rozhodnutí hodnotíme jen kladně," ubezpečil Miloslav Regner.

Navíc je pravděpodobné, že už příští rok se seriály IRC a mistrovství Evropy sloučí pod jednu hlavičku, což jen zvýší prestiž šampionátu.