„Sám mě navrhl a já nabídku přijal. Klub je již delší dobu řízen mnou a je to logický klub. Z pozice předsedy jsem schopen ovlivňovat některé věci víc směrem k novým sponzorům a v jednání s městem i krajem. Klub funguje, je nastartovaný velmi dobře," pochvaluje si Jaroslav Kotala.

Klubu se podařilo udržet všechny své hráče včetně dlouholetých opor Šušáka a Chwaszcze. „Kostra týmu zůstává stejná. Víc prostoru by mohli dostat mladí junioři, kteří postoupili do extraligy. V závěru soutěže i v baráži dostali dost prostoru a jevili se slušně. Až na pár jmen má každý z nich pozici otevřenou," vzkazuje Kotala, který nechce využívat pendlující hráče.

„Tím totiž první liga ztrácí kouzlo. Dřív týmy byly výkladní skříní měst. Dnes je to postavené na pendlujících hráčích, kteří jsou maximálně vytížení a v některých týmech je jich až pět. Stala se z toho soutěž farem," tvrdí.

I Zlín této výhody využíval, ale vydal se jinou cestou. Přivedl kmenovou posilu z Opavy hrající Mattoni NBL Martina Vaňáka. „Může hrát i na křídle, ale počítáme, že vytvoří podkošovou vazbu s Michalem Šušákem. Je to slušný střelec z krátké vzdálenosti a velmi dobrý obránce," charakterizoval novou posilu Kotala.

Jednal i s dalšími basketbalisty, ale smůla se mu lepila na paty. „Chtěli jsme získat i podkošového hráče ze Slovenska, který se chtěl do Zlína dostat na vysokou školu. Byli jsme s ním už domluvení. Ale zranil si meniskus a čeká ho náročná operace a zůstává v Žilině. Oslovili jsme i dalšího kluka, ale kvůli práci basket nemůže stíhat," mrzí duši zlínského basketbalu, který se svým týmem zahájí přípravu 29. července. Ta vyvrcholí tradičním domácím turnajem, který se uskuteční 29. až 31. srpna jako Memoriál Karla Vilíma, jehož se zúčastní Handlová a Svit ze Slovenska a nováček Mattoni NBL JBC Brno. „Letos pan Vilím zemřel. Byl dlouholetým členem, ikonou klubu a hlasatelem utkání. Z úcty k němu jsme pojmenovali tento turnaj," vysvětlil Kotala.

Cíle do nadcházející sezony nejsou megalomanské, přesto dostatečně motivující. „Chceme se hlavně dostat do play off. Chceme reprezentovat klub i město, vrátit do hlediště diváky a soustředit se na výchovu mládeže. Postup do Mattoni NBL není na pořadu dne," dušuje se předseda a trenér v jedné osobě.

Prosadil i změnu termínu domácích zápasů z neděle na pátek od 17.30. „Chceme eliminovat sílu soupeřů, kteří by ve velké míře nemuseli přijet se svými pendlujícími hráči. Nemáme ani strach z toho, že by naše zápasy kolidovaly s hokejem. Kdo chce na hokej, vždy tam půjde. Kdo má rád basket, půjde na nás," vzkazuje Kotala.