Kučera (Eleven Run Team) dosáhl na náročné trati času 22:19. Pro druhé místo si doběhl Jakub Ambros (AK Emila Zátopka Kopřivnice). Severomoravan byl v cíli o třiašedesát sekund pomalejší. Zisk bronzové příčky potěšil Pavla Dvořáka (Atletika Alojzov, 23:50). Tomáš Blaha (AK Kroměříž) obsadil díky času 24:01 čtvrtou pozici.

Z regionálních krosařů se do první dvacítky výsledkové listiny vešli už jenom Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem (www.ultramaratonec.cz, 25:19), který skončil šestý a šestnáctý v pořadí Tomáš Neradil (Aspot Hulín, 26:49).

Novotná (TÜV SÜD Rusava Bike Team) ovládla závod žen v čase 28:55. Stříbrnou medaili si pověsila na krk Lenka Jančaříková (AAC Brno – Orel Židenice). Jihomoravanka se v Hostýnských vrších prezentovala časem 30:13. Třetí příčku vybojovala Eva Strnadová z Vranova (30:32). Pavla Pospíšilová (Cyklonovák Team Ostrava, 31:53) doběhla čtvrtá, páté místo obsadila díky času 32:06 Helena Kovařčíková z Poličné.

Startérem závodu byl ředitel arcidiecézní charity v Olomouci Václav Keprt. Celý závod moderoval Jaroslav Šašek.

 LUKÁŠE KUČERU MRZÍ, ŽE SI NA HOSTÝNĚ NEZLEPŠIL LOŇSKÝ ČAS

Lukáš Kučera obhájil na Hostýně loňské prvenství. Jeden z jeho oblíbených závodů vyhrál potřetí v kariéře.

,,V posledních týdnech jsem ladil formu na soustředění ve Vysokých Tatrách na Štbském Plese. Zazávodil jsem si i ve Vnorovské desítce. A minulý víkend jsme byli s bratrem Martinem navštívit kamaráda účastníka olympijských her v maratonu v Londýně v roce 2012 Jana Kreisingera v Českých Budějovicích,“ rozpovídal se v cíli Lukáš Kučera.

Brňan měl vývoj závodu pod kontrolou. ,,Přestože se mi v horkém počasí hlavně na začátku neběželo dobře, tak jsem se brzy po startu vzdálil všem soupeřům. V náběhu do kopce už to bylo trochu pocitově lepší. A když jsem v průběhu čtvrtého kilometru zjistil, že mám na první příčce dostatečný náskok, tak už jsem věřil, že závod vyhraji. Mrzí mě však, že se mi na trati mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hostýnem nepodařilo zlepšit loňský čas,“ přiznal Kučera, který po úspěchu na Kroměřížsku v neděli relaxoval při výletě v Ivančicích.

TOMÁŠ BLAHA OVLÁDL KATEGORII ČTYŘICÁTNÍKŮ

Nejúspěšnějším běžcem ze Zlínského kraje v letošním Běhu na Hostýn byl Tomáš Blaha. Reprezentant AK Kroměříž byl se ziskem čtvrtého místa v absolutním pořadí spokojený. Blaha navíc zvítězil v mužské kategorii čtyřicátníků.

 ,,V pátek jsem se byl projet 50 kilometrů na kole a zaplavat si v hulínském štěrkovišti,“ svěřil se Tomáš Blaha.

 Jeho záměrem bylo samozřejmě na těžké trati podat co nejlepší výkon. ,,Dlouho jsem běžel na druhém místě padesát metrů za Lukášem Kučerou. Na začátku třetího kilometru mě ale předběhl takticky dobře běžící Jakub Ambros a po několika dalších metrech už se přede mě dostal i Pavel Dvořák. Ve zbytku závodu jsem se proto soustředil na udržení čtvrté pozice. Dvořáka jsem se v závěru snažil ještě dostihnout. Tempo už jsem ovšem zrychlit nedokázal,“ konstatoval čtyřnásobný vítěz Běhu na Hostýn Blaha.

MARTINA NOVOTNÁ SE NA PRVNÍ PŘÍČKU PROBOJOVALA UŽ U HŘBITOVA V BYSTŘICI POD HOSTÝNEM

Také Martina Novotná má Běh na Hostýn ráda. Tento závod se ji však v minulých letech termínově křížil s bikemaratonem Rusavská padesátka. Letos se však mohla v Bystřici pod Hostýnem konečně zase postavit na start a v ženském závodu dominovala.

,,Na Hostýně jsem dávno vyhrála kategorii juniorek,“ měla dobrou náladu po doběhnutí do cíle jednatřicetiletá Marina Novotná, která však v sobotu velké ambice neměla.

 ,,V týdnu jsem se byla v pondělí projet na kole, v úterý zaplavat a v pátek se zhruba 5 kilometrů rozklusat,“ prozradila, jak dolaďovala formu Novotná.

 Na trati brzy plnila roli favoritky. ,,Na začátku jsem nepřepálila tempo, ale už na konci prvního kilometru u hřbitova v Bystřici pod Hostýnem jsem se probojovala na vedoucí pozici. Na ní jsem potom už zůstala. Navíc se mi kupodivu i ve velkém horku běželo dobře,“ byla ráda, že závod zvládla i takticky Martina Novotná.

JIŘÍHO ČUNKA PŘEKVAPILO, ŽE SE BĚZCI ROZKLUSÁVALI AŽ VE CHVALČOVĚ

Záštitu nad 17. ročníkem Běhu na Svatý Hostýn převzal Jiří Čunek. Hejtman Zlínského kraje se byl také podívat na start závodu.

,,Když jsem přijížděl do Bystřice pod Hostýnem, tak mě překvapilo, kolik běžců se až ve dva kilometry vzdáleném Chvalčově rozklusává. Také se mi líbí práce pořadatelů vedená neúnavným Karlem Novákem. V Bystřici pod Hostýnem je všechno perfektně připravené. Dokonce místní hasiči, protože bylo velké horko, pokropili asfaltovou cestu prvního kilometru závodu,“ chválil organizátory těsně před startem Jiří Čunek.

KAREL NOVÁK SI POCHVALOVAL ZÁJEM BĚŽCŮ

Ředitel závodu Karel Novák, který byl u všech 17. ročníků Běhu na Svatý Hostýn se po celý den usmíval. Až na drobné zádrhely kolem závodu všechno klapalo.

 ,,Letošní ročník Běhu na Hostýn se povedl. V běhu do vrchu si v Hostýnských vrších ve všech kategoriích zazávodilo 164 běžců a běžkyň z Česka, Slovenska a Polska,“ pochvaloval si Karel Novák.

Letošní ročník Běhu na Svatý Hostýn doprovázelo tropické počasí. Na startu v Bystřici pod Hostýnem bylo kolem 30 stupňů. V cíli na Svatém Hostýně bylo pětadvacet stupňů. V průběhu závodu svítilo slunce a foukal příjemný jižní vítr. Vedro bylo zejména na čtvrtém kilometru, kdy díky kůrovci po 60 letech zmizel hustý les. Vyprahlá lesní mýtina nad Slavkovem pod Hostýnem byla proto náročná pro všechny běžce.  

Nejmladším účastníkem závodu byl desetiletý Vojtěch Bulička z AK Kroměříž. Tím nejstarším účastníkem byl letos 76letý Jaroslav Velička z TJ Bystřice pod Hostýnem. 

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V BĚHU NA SVATÝ HOSTÝN 2020:

Muži do 39 let: Lukáš Kučera (Eleven Run Team) 22:19.

Muži do 49 let: Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž) 24:01.

Muži do 59 let: Jaroslav Martinek (Trisk Olomouc) 26:10.

Muži do 69 let: Vladimír Vacarda (Eleven Run Team) 28:01.

Muži nad 70 let: Stanislav Sviták (AK Žilina) 33:29.

Junioři: Marek Effenberger (VŠK Univerzita Brno) 24:45.

Ženy do 39 let: Martina Novotná (TÜV SÜD Rusava bike Team) 28:55.

Ženy do 49 let: Pavla Pospíšilová (Cyklonovák Team Opava) 31:53.

Ženy do 59 let: Lenka Jančaříková (AAC Brno – Orel Židenice) 30:13.

Ženy nad 60 let: Marie Hynštová (AK Drnovice) 37:47.

Juniorky: Marta Klobásková (AK Drnovice) 34:56

.

VÍTĚZOVÉ ORELSKÝCH KATEGORIÍ V BĚHU NA HOSTÝN 2020:

Lenka Jančaříková (AAC Brno – Orel Židenice), Radka Grec (Orel Vyškov), Monika Kuncová (Orel Vyškov), Markéta Kosíková (Orel Domanín), Přemysl Divácký (Orel Židenice), Bohuslav Čáp (Orel Hradec Králové), Petr Jančařík (AAC Brno – Orel Židenice), Milan Adamec (Orel Vyškov), Lukáš Soural (Orel Židenice), Jiří Šimoník (Orel Židenice).

 

PŘEHLED ABSOLUTNÍCH VÍTĚZŮ BĚHU NA SVATÝ HOSTÝN (2004 – 2020):

 1. ročník (2004): Lukáš Rapčan (Orel Bystřice pod Host.) 25:11.

 2. ročník (2005): Petr Vymazal (AK Asics Kroměříž) 21:41.

 3. ročník (2006): Aleš Dedek (AK Asics Kroměříž) 21:56.

 4. ročník (2007): Ivan Čotov (Lubná) 21:44.

 5. ročník (2008): Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž) 21:33.

 6. ročník (2009): Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž) 21:36.

 7. ročník (2010): Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž) 21:52.

 8. ročník (2011): Martin Kučera (Univerzita Brno) 21:56.

 9. ročník (2012): Martin Kučera (Univerzita Brno) 21:19.

10. ročník (2013): Martin Kučera (Univerzita Brno) 21:29.

11. ročník (2014): Martin Kučera (Univerzita Brno) 21:51.

12. ročník (2015): Ondřej Horák (Fortex Moravský Beroun) 22:10.

13. ročník (2016): Lukáš Kučera (Univerzita Brno) 21:50.

14. ročník (2017): Martin Kučera (Eleven Run Team) 21:28.

15. ročník (2018): Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž) 22:21.

16. ročník (2019): Lukáš Kučera (Eleven Run Team) 22:11.

17. ročník (2020): Lukáš Kučera (Eleven Run Team) 22:19.

                                                                           Lubomír Hotař