„Vzhledem k tomu, že výhra na domácím šampionátu byla jedním z mých předsezonních cílů, úplně spokojený být samozřejmě nemohu. Ale druhé místo taky není k zahození. Bohužel závěr jsem takticky nezvládl. Začal jsem sprintovat příliš brzo. Soustředil jsem se totiž už na předposlední doběhovou bránu," líčil s úsměvem svůj omyl Čelůstka.

Na Brněnské přehradě přitom nezačal špatně. Z vody vylézal mezi elitní pěticí, která se navíc v cyklistické části ještě roztrhala. Kromě zlínského triatleta a pozdějšího vítěze Ospalého se v ní nacházel také Martin Krňávek. Ten však v závěrečném běhu na nejlepší dvojici nestačil, ztrácel a pohlídal si alespoň bronz. Vysněnou medailí zároveň uzavřel svou kariéru.

Zato o zlato se svedl napínavý souboj až do posledních metrů. „Mně to šlo víc při sebězích, ve stoupání měl navrch zase Filip. Nakonec rozhodl poslední kopec," prozradil Čelůstka, jenž na obhájce mistrovského titulu ztratil jen dvě vteřiny. Ospalý tak zároveň zůstává na českých tratích od domácích soupeřů neporažený již od roku 2001.

Čelůstka se mezitím přemístil po sedmnáctihodinovém letu do Tongyeongu. V Jižní Koreji totiž pokračuje dalším závodem Světový pohár. Loni zde český olympionik obsadil výtečnou devátou pozici.