Zlínský vytrvalec v závodu dlouhém 5 kilometrů, rozloženém do dvou okruhů, zaběhl čas 16:39. Stříbro bral Jiří Červenka (SP Malenovice), který byl v cíli pomalejší o 58 sekund, třetí místo vybojoval rovněž reprezentant SP Malenovice Jan Kábela, ten dosáhl času 17:43. Čtvrtou příčku obsadil v čase 17:47 domácí Marek Sousedík, pátý byl Jan Bečica (Valachbajk Team, 17:57).

,,Do závodu jsem se rozhodl přihlásit až tři dny před startem ve středu. Inspirovali mě rodiče, kteří mi vyprávěli, že si na dostihovém oválu ve Slušovicích zazávodili v roce 1987. Rovněž se mi líbilo, že to byl charitativní běh, ve kterém jsem si mohl otestovat formu před červnovými závody,“ přiznal Andrej Višněvský.

Členitá dobře značená trať s atraktivním povrchem v atraktivním prostředí mu vyhovovala.

,,Od startu jsem běžel na čele s Jiřím Červenkou, Janem Kábelou a Markem Sousedíkem. V průběhu 2. kilometru jsem se na prvním místě osamostatnil. V náběhu do druhého okruhu jsem měl před Jiřím Červenkou zhruba 30 metrový náskok. Ve druhém okruhu jsem zrychlil a na první pozici si vytvořil bezpečný minutový náskok,“ upozornil na rozhodující momenty Višněvský.

Ten ze Slušovic, kromě povedeného výsledku, odjížděl také s dobrým pocitem, že mohl finančně přispět na asistenční pomoc Mariance Vaněčkové.

,,Díky pořadatelům byla v cíli skvělá atmosféra. Závod doprovázelo vystoupení spousty tanečních skupin, ceny předávali zlínští hokejisté Daniel Huf a Jakub Husa,“ užíval si pobyt ve Slušovicích 31letý Andrej Višněvský.

Závod žen vyhrála Nikola Novosadová z Holešova, jež se blýskla časem 21:10, druhá doběhla další holešovská vytrvalkyně Tereza Zalabáková (21:38), bronz si pověsila na krk Helena Chromeková ze Slavičína (22:08), Jana Otavová (obě Slawex runners, 22:58) skončila čtvrtá, pátá byla Marcela Sklenaříková (Mattoni FreeRun Zlín, 23:27).

,,V závodu jsem neměla připravenou žádnou taktiku. Od startu jsem běžela svým tempem, které jsem se snažila držet až do cíle,“ přiznala Nikola Novosadová, která o zisku první příčky rozhodla v průběhu třetího kilometru.

Ve Slušovicích se jí líbilo.

,,Trať byla ale náročná. Překážky na ní mi trochu rozhodily dech. Nepříjemný byl i vítr. Závod jsem však absolvovala bez krize,“ prozradila vytrvalkyně z Holešova.

Sobotní slušovický triumf ale dlouho neoslavovala. Večer se totiž ještě postavila na start Nočního běhu v Brně. Také v něm byla úspěšná. V jihomoravské metropoli skončila třetí.

,,Až po příjezdu domů jsem konečně odpočívala. S partnerem Pavlem jsme vypili trochu vína a pak už jsem rychle usnula,“ svěřila se ještě 29letá Nikola Novosadová.

Sobotní závod pořádal Nadační fond pro podporu a rozvoj Slušovic ve spolupráci se spolkem Běhy Zlín.

,,Cílem akce s bohatým doprovodným programem pro rodiny s dětmi bylo podpořit osmnáctiletou Marianku Vaněčkovou ze Zlína, která je od tří let se speciální atrofií připoutaná na invalidní vozík a odkázaná na pomoc okolí,“ prozradil jeden z pořadatelů Antonín Novák.

Závod byl určen zejména amatérským běžcům a rovněž rodinám s dětmi.

,,Hlavní trať měřila 5 kilometrů, byla složená ze dvou okruhů na slušovické dostihové dráze. Připraven byl i Lidový běh dlouhý 1,5 kilometru, který zvládly i děti. Hlavní běžecký krosový závod byl zpestřen překážkami,“ informuje dále Novák.

,,Pořádali jsme i dětské závody, kdy se ze startovacího boxu vydalo na trať vždy pět mladý běžců. Poté závody pokračovaly podle zájmu malých běžců. Ti si před startem zvolili svého dřevěného koníka a s ním absolvovali trať dlouhou 200 metrů. V cíli každé dítě dostalo perníkovou medaili,“ uvedl ještě Antonín Novák.

Na závěr závodu ještě proběhlo losování tomboly a jeden z běžců domů ,,odjel“ na skútru.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ VE VELKÉ BĚŽECKÉ SLUŠOVICKÉ 2023:

Muži do 39 let: Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín) 16:39

Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 17:43

Muži do 59 let: Milan Ředina (MK Prostějov) 19:44

Muži nad 60 let: Miroslav Paulďuro (Triatlon Vladko) 24:51

Junioři: David Havlík (Mattoni FreeRun Zlín) 19:18

Ženy do 39 let: Nikola Novosadová (Holešov) 21:10

Ženy do 49 let: Marcela Sklenářová (Mattoni FreeRun Zlín) 23:27

Ženy nad 50 let: Marcela Šuláková (Vsetín) 27:03

Juniorky: Barbora Dostálová 24:59