Zatímco slavičínský Jaroslav Kučera se vydá na dlouhou cestu jako součást české autobusové výpravy, dvojice Petr Polák ze Zlína a Rudolf Pavlíček z Lukova akci pojala rodinně a se svými manželkami společně odletěli v pátek z Prahy.

„Většinou je na podobné turnaje bráváme s sebou. A jaké máme ambice? Jedeme se poprat o co nejlepší výsledek. Je složité hovořit o konkrétnějších cílech, když sami nevíme, jaká konkurence dorazí," shodli se oba ostřílení hráči.

Moc dobře vědí, o čem mluví. Veteránské šampionáty již několikrát absolvovali a zájem je vždy obrovský. „Nejvíce, okolo sedmi tisíc hráčů, jsem zažil na ME v Praze, přičemž v každé kategorii válčí minimálně čtyři stovky hráčů," konstatoval Petr Polák, pro něhož bude nadcházející vystoupení už šestým na mezinárodní scéně – čtyřikrát byl na ME, jednou dokonce na MS.

„To bylo v roce 1996 v Lilleham­meru, kdy jsem mohl premiérově nastoupit za veterány, tedy hráče starší 40 let," s úsměvem vzpomíná dnes 62letý aktivní hráč.

Stále totiž hraje divizní soutěž v dresu Orla Zlína. „Já i Ruda, který hraje krajské soutěže, si držíme vysokou úspěšnost. Za poslední dva roky jsme prohráli maximálně pět utkání. A dokud to půjde, budeme mladým dokazovat, že i přes důchodcovský věk nepatříme do starého železa. Dokud zdraví dovolí, budeme hrát," zubí se oba čeští „veteráni".

Přestože oba jsou na startu šampionátu, co se týče jejich ambic, obezřetní, mnohé napovídají jejich poslední úspěchy na mezinárodní scéně. Oba vypadli až v osmifinále, které přitom měli výborně rozehrané. Polák navíc před dvěma roky v Brémách vybojoval premiérový cenný kov, když s Angličanem Eckersleyem ve čtyřhře skončil třetí.

„Pokud by něco cinklo, nezlobili bychom se," zubí se Polák, jenž se stejným hráčem jako posledně bude v deblu mít vysoké ambice.

„Tehdy mi jej dohodil otec Petra Korbela Karel, jenž přecházel do vyšší kategorie. S Eckersleyem je hrozná sranda, mimo jiné po každém mém vítězném míčku řve: clever boy!" směje se od ucha k uchu Polák, jenž se jako jediný z celé zlínské výpravy obstojně dorozumí anglicky.

„Protože já umím dobře jen slovensky, spoléháme na Petra a jeho tablet s překladačem, který si nedávno na stará kolena pořídil," doplnil Rudolf Pavlíček.

Všichni se přitom těší jak na sobotní slavnostní zahájení, tak ukončení přesně za týden.

„Je překrásné a dojemné, srovnatelné s olympijskými hrami. Je neuvěřitelné, že se evropský šampionát koná již po dvacáté. Poprvé tomu tak bylo před čtyřiceti lety ve Vídni. A popravdě úroveň šampionátu rok od roku roste. Kvalita, kterou před dvaceti lety předváděli v kategorii čtyřicátníků, je nyní předváděna v kategorii o dvacet let starších hráčů," poznamenal Polák, jenž stejně jako jeho kamarád již vážně přemýšlejí o startu na MS za rok ve španělském Alicante.

PETR POLÁK (62 let)

Pracuje v Zoo Zlín-Lešná, bydlí ve Zlíně. Stolní tenis hraje od 10 let, ve Finsku bude hrát kategorii 60+, doteď se účastnil čtyř ME (Praha, Liberec, Bratislava, Brémy) a jednoho MS (Lillehammer). Nejlépe dopadl předloni, kdy prohrál v osmifinále s nejlepším Němcem, přestože vedl 2:0 na sety. Vše si vynahradil ve čtyřhře, kde s Angličanem Eckersleyem vybojoval bronz!

V době největší slávy patřil do top ten českého žebříčku, téměř deset let hrál nejvyšší soutěž v dresu Frýdku-Místku. Nyní hraje divizi za Orel Zlín, v uplynulém ročníku třetí nejúspěšnější hráč soutěže.

RUDOLF PAVLÍČEK (65 let)

Důchodce, bydlí v Lukově. Stolnímu tenisu se začal věnovat až ve 23 letech, přesto hrával II. ligu za Zlín a Fryšták. V době největší slávy se pohyboval okolo 50. místa českého žebříčku. S Petrem Polákem hrál společně v týmu až na závěr své kariéry – ve Zlíně, Fryštáku a Kostelci. „Říkám mu kukačka. Kam za mnou přišel, odtud mě vyšoupl ze sestavy," směje se. Nyní hraje krajskou soutěž za Kostelec u Zlína, ve které se stal nejúspěšnějším hráčem soutěže (tři porážky).

Ve Finsku se představí v kategorii 65+. V minulosti už absolvoval tři ME (Praha, Bratislava, Liberec), přičemž nejlépe si vedl před 4 roky, kdy vypadl v konkurenci 700 hráčů až v osmifinále s pozdějším vítězem Dánem Pedersenem. „Dokonce jsem nad ním vedl 1:0 na sety. Když ale všichni okolo podiveně říkali: Ty nad ním vedeš?, přišel jsem o jistotu," směje se. Ve Finsku bude hrát i čtyřhru s divizním hráčem z Vrchlabí Horákem.