„Vyhrávat rozhodně nuda není. Navíc byl nejméně očekávaný, protože celou sezonu jsem hrál druhé housle a byl téměř vždy druhý za mým největším rivalem Jakubem Maškem. Jsem rád, že srdíčko vložené do mé sobotní sestavy přineslo zlatý plod," rozplýval se Písek, jenž se sálové cyklistice věnuje od útlého mládí – devíti let.

„Velký dík patří zejména trenéru Františku Mudříkovi, nyní 85letému jubilantovi a nestorovi zlínské kolové. Až loni mě z časových důvodů vzal pod svá trenérská křídla jeho mladší bratr Jindřich," upřesnil Písek.

Jak jste titul oslavil?

Poslední roky držíme tradici, že se všichni krasojezdci společně po závodě pobavíme do ranních hodin. (smích) Já osobně úspěch zapíjím dobrou whisky.

Měl jste během finálové jízdy nějakou krizi?

Vše bylo pod velkým tlakem. Kluci mi ale poradili, ať nepadám a já je poslechl. (smích) Kritických situací, zejména v závěru, tam bylo spousta, ale všechny se mi podařilo na rozdíl od soupeřů ustát. Byla to ale velká dřina. (úsměv)

Nemrzí vás, že se nakonec na MS do Malajsie nepodíváte?

To je osud, že mě světové šampionáty v tak atraktivních destinacích míjí. Musím ale sportovně uznat, že Kuba Mašek podával během sezony vyrovnanější výkony. Sice neúčast mrzí, ale takový je život.

Jste jeden z mála, co dokáže vrcholově účinkovat jak v krasojízdě, tak i v kolové. Čím to je?

Je to štěstí, poměrně dobré časové možnosti a v neposlední řadě velká dřina a přízeň zdraví. I proto je nás na světě tak málo, kteří dělají tyto dvě disciplíny.

Jak dlouho ještě chcete závodit?

Dokud mě to bude bavit a hlavně zdraví dovolí. Pár let bych ještě rád závodil. Konec ještě neplánuji.

Máte ještě nějaký sen? Třeba světový titul?

To už asi ne. Rád bych ale ještě potrápil mladší ročníky. Ve sbírce mi ještě chybí český titul v kolové a i v této disciplíně si vyzkoušet turnaj mistrovství světa s pěkným výsledkem.

Největší úspěchy Ludvíka Píska

Mistr ČR v krasojízdě: 2006, 2008, 2013 a 2015

Účastník MS v krasojízdě: 2006–2008 a 2013

Bronz z MČR v kolové: 2008 a 2014